Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvat djece iz Grčke

Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7
Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 2 Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 8 Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 8 Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +1 Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Galerija 1/6 >>
Hrvatska bi uskoro mogla udomiti djecu koji su u migrantskim kampovima u Grčkoj bez pratnje roditelja. Stanje na grčko-turskoj granici je i dalje napeto, a dvije se zemlje međusobno optužuju.

Grčka snage sigurnosti ponovno su vodenim topovima tjerale migrante s granice prema Turskoj. U suprotnom smjeru opet je letjelo kamenje. Dvije zemlje razmjenjuju optužbe. Atena je objavila snimku za koju tvrdi da prikazuje tursko oklopno vozilo, kupljeno uz pomoć europskih fondova, kako pokušava srušiti ogradu na granici. Ankara je prethodno objavila videosnimku na kojoj, kaže, grčki vojnik puca bojnim streljivom na migrante. Tisuće ne odustaju od pokušaja ulaska u Europsku uniju. Grčka dodatno utvrđuje granicu.

Pročitajte i ovo Karlo Ressler Bitna za mnoge zemlje Hrvatski europarlamentarac optimističan oko novog migracijskog zakona: "Demotivirat će krijumčare ljudi" Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u

"Suočeni smo s pritiskom, a ponekad čak i od turske policije. Oni nam govore da odemo s krijumčarima ili će nas vratiti u Istanbul, ali mi čekamo ovdje službenu odluku. Ne želimo da nas prokrijumčare ili da ilegalno prijeđemo", rekao je Abdelrahman, izbjeglica iz Sirije

Turski predsjednik Erdogan, uoči sutrašnjeg sastanka s čelnicima Europske unije, ponovio je zahtjev da Ankara dobije veću pomoć kako bi se nosila s milijunima izbjeglica iz Sirije.

"Rekli smo vam da ćemo, ako se ovo nastavi, otvoriti vrata. Niste nam vjerovali. Hej Grčka! Zašto također ne otvoriš vrata, pustiš ih da odu u druge zemlje i riješiš se ovog tereta?", podrugljivo je govorio Tayyip Erdogan, turski premijer.

U Grčkoj jača protumigrantsko raspoloženje. Prošle noći na otoku Lesbosu je u školi za migrante jedne nevladine organizacije buknuo požar. Među desecima tisuća migranta koji su u kampovima u Grčkoj je i veći broj djece bez pratnje roditelja. Europska unija je sastavila akcijski plan, a zemlje članice trebale bi dobrovoljno deklarirati svoju spremnost za prihvat određenog broja djece.

"Ja ne vidim tko bi razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drugačijim uvjetima i okolnostima nego što primjerice žive naša djeca", komentirao je hrvatski premijer Plenković.

No iz Ministarstva unutarnjih poslova RH upozoravaju da nije sve tako crno-bijelo.

"To je najranjivija skupina kad govorimo ne samo o migrantskoj populaciji, jer za njih treba osim smještaja organizirati posebnu skrb koja uključuje psihologe, socijalne radnike, zdravstvene radnike, učitelje", naglasio je ministar Davor Božinović.

Europska povjerenica za unutranje poslove sljedeći tjedan će otići u Grčku kako bi se upoznala sa situacijom. O svemu će izvijestiti ministre unutarnjih poslova zemalja članica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene