Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTU NAPETOSTI

Turska tvrdi kako grčka policija puca na migrante pravim mecima, Atena sve negira

Migrantska kriza - 2
Migrantska kriza - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Migrantska kriza - 1 Migrantska kriza - 1 Foto: DNEVNIK.hr Migrantska kriza - 2 Migrantska kriza - 2 Foto: DNEVNIK.hr Migrantska kriza - 3 Migrantska kriza - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Migrantska kriza - 4 Galerija 1/4 >>
Situacija na grčko-turskoj granici i dalje je napeta. Tisuće migranata ne odustaju od ulaska u Europsku uniju. Turska još nije zatvorila svoju granicu iako je u Siriji dogovoreno primirje i nema velikog priljeva izbjeglica.

Dim i dalje obavija grčko-tursku granicu. Grčka policija suzavcem i vodenim topovima pokušava zaustaviti migrante.

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Suzavac, ali s turske strane pada i na grčku graničnu policiju. Grčki dužnosnici su objavili da je jučer onemogućeno 1200 pokušaja prelaska granice i uhićeno 27 ljudi. Tvrde da je većina migranata iz Afganistana i Pakistana.

Turska je objavila video u kojem se, prema njihovim tvrdnjama, vidi kako grčki vojnik puca iz pravog oružja na migrante koji pokušavaju prijeći granicu. Atena negira da su njezine snage koristile prave metke, javlja Reuters.

Na snimci su prikazani migranti koji pokušavaju prijeći ogradu i vojnik koji je pucao na njih s druge strane, javlja Reuters. Turski dužnosnik rekao je da je snimak nastao u subotu blizu graničnog prijelaza Pazarkule.

"Mnogo je problema na granici, ali većinu ne izazivaju Sirijci. Malo je Sirijaca", kaže Mahmood, izbjeglica iz Sirije.

"Želimo rješenje. Želimo u Europu. Ne želimo ostati ovdje u Turskoj", poručuje  Hakim, migrant iz Maroka.

"Migranti prosvjeduju kod prijelaza. Svi su okupljeni tamo i bacaju kamenje na Grke. Grci uzvraćaju vatrom, pravim mecima, ne gumenim", kaže izbjeglica iz Sirije.

Turski predsjednik Erdogan naredio je Obalnoj straži da više ne pušta migrante morskim putem u Grčku zbog njihove sigurnosti. Nevladine organizacije optužuju grčku obalnu stražu za kršenje ljudskih prava.

"Grčka obalna straža se toliko približi migrantskim čamcima da stvara velike valove koji su iznimno opasni za ljude u njima jer čamci nisu više od jednog metra iznad površine i potpuno su izloženi tim valovima", kaže Lisa iz udruge "Mare Liberum".

Na grčkom otoku Lesbosu, koji je protekla dva tjedna bio poprište velikih nereda protiv gradnje novog prihvatnog centra za migrante, održan je prosvjed na kojem je zatraženo da se migrante tretira humanije.

"Stanovnici otoka moraju sjesti zajedno i pronaći rješenje velikog problema kao što je toliko mnoštvo, tisuće ljudi na otoku, koji žive u teškim i nehumanim uvjetima", napominje Efi Latsoudi, stanovnica Lesbosa.

Stanovnici Lesbosa traže da se migrantska kriza riješi. Turski predsjednik Erdogan o tome će u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarati s europskim čelnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene