Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nećemo biti sljedbenici'

Dodik izvrijeđao kolege: 'I nisu neke pameti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je odbacio kao neprihvatljiv prijedlog predsjedništva Bosne i Hercegovine o zajedničkoj izjavi političkih čelnika u BiH kojom bi oni potvrdili spremnost za provedbu reformi, a ujedno je izvrijeđao sadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kazavši kako on 'nije neke pameti'.

Milorad Dodik je za novinsku agenciju Srna kazao kako je prijedlog izjave što ju je predsjedništvo BiH usuglasilo 31. prosinca prošle godine uz odluku da ga uputi čelnicima političkih stranaka radi komentara i eventualnih dopuna zapravo 'korak prema centralizaciji BiH' te je stoga neprihvatljiva za RS.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

'Nitko ne može očekivati da ćemo mi iz Republike Srpske biti sljedbenici pameti Mladena Ivanića i (predsjednika Srpske demokratske stranke) Mladena Bosića u Sarajevu, jer smo se uvjerili da to i nije neka pamet', kazao je Dodik, produbljujući tako sukob s blokom srpskih stranaka koje sudjeluju u vlasti na državnoj razini za razliku od njegova Saveza nezavinih Socijaldemokrata (SNSD) koji je na toj razini bio prisiljen prijeći u oporbu.

Izjava o predanosti političara u BiH provedbi reformi zahtjev je kojega je postavila Europska komisija kako bi na temelju takvog dokumenta odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) parafiranog još 2007. godine.

Takav zahtjev izravno je političarima u BiH tijekom posjeta Sarajevu u prosincu prošle godine prenijela visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Dodik na 'ratnoj nozi': 'Amerikanci lažu i pripremaju urotu za BiH izbore'

Tada je dogovoreno da izjavu sačini predsjedništvo BiH, a Ivanić je komentirajući ranije prve Dodikove kritike istaknuo kako je i aktualni predsjednik RS bio na tom sastanku 'i ondje šutio', a sada pravi problem.

Dodik sada tvrdi kako je problem to što izjava predsjedništva BiH navodno ne uvažava ustavni ustroj BiH.

'To govori o skrivenim i podmuklim namjerama prema Republici Srpskoj koje dolaze iz Sarajeva, a koje su prihvatili i sami Ivanić i Bosić podržavajući jednu takvu izjavu', kazao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Bosić Dodikovo je 'miniranje' zajedničke izjave okarakterizirao kao tek još jedan 'napad na sve što nije politika sukoba u BiH'.

'Zajednička izjava je samo deklaracija spremnosti da pokušamo izaći iz blata u koje smo svi veoma dugo zaglibljeni. To je najmanje što je EU mogla tražiti od BiH i ne vidimo nikakav problem u prijedlogu predsjedništva BiH', kazao je ranije Bosić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene