Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka kampanja u BiH

Dodik na 'ratnoj nozi': 'Amerikanci lažu i pripremaju urotu za BiH izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni predsjednik RS, koji se 12. listopada kani izboriti za još jedan četverogodišnji mandat na istoj dužnosti, kazao je kako su u tom gradu "stranci razradili plan pobune" po kojemu bi se u izbornoj noći zbog nepovoljnih rezultata po sadašnju oporbu cijeli izborni proces doveo u pitanje.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako se priprema urota čiji je cilj dovesti u pitanje regularnost izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 12. listopada ako na njima pobijede stranke koje su i sada na vlasti, a sve je doveo u kontekst pojačanih napetosti koje vladaju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Kako u petak prenose lokalni mediji, Dodik je ustvrdio da je 'mozak' navodne urote smješten u Tuzli. Aktualni predsjednik RS, koji se 12. listopada kani izboriti za još jedan četverogodišnji mandat na istoj dužnosti, kazao je kako su u tom gradu "stranci razradili plan pobune" po kojemu bi se u izbornoj noći zbog nepovoljnih rezultata po sadašnju oporbu cijeli izborni proces doveo u pitanje. Iza tog navodnog plana stoji SAD odnosno američko veleposlanstvo u BiH, tvrdi predsjednik RS ne nudeći međutim nikakve dokaze za te tvrdnje.

'Vidljivo je da veleposlanstvo SAD u BiH, koje masovno laže posljednjih dana, podupire oporbu i poziva građane da je podrže', kazao je Dodik u četvrtak navečer nakon sastanka kojega je održao s predsjednicima dvije manje stranke s kojima njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zajednički nastupa na izborima.

Mediji u RS koji otvoreno podupiru Dodika, poput entitetske javne televizije (RTRS), ranije su optužili američko veleposlanstvo i Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) za zlonamjernu kampanju protiv sadašnje vlasti. Dokaz za te optužbe našli su u video spotovima koje je financirao USAID uz slogan 'Glasaj ili trpi', u kojima se podsjeća na katastrofalne učinke svibanjskih poplava te neučinkovitost vlasti u pružanju pomoći stradalima, ali i na notorne činjenice poput one o pola milijuna nezaposlenih u BiH. Sada je Dodik i osobno napao američko veleposlanstvo.

VIDEO Provokacija ili ...? Križ od 10 metara posvadio Srbe i Bošnjake

Nešto prije toga američki otpravnik poslova u BiH Nicholas Hill Dodika je optužio da manipulira pričom o osamostaljenju RS od BiH jer biračima nema ponuditi ništa drugo.

'Umjesto da govori o gospodarstvu on (Dodik) govori o referendumu', kazao je Hill dodajući kako pod sadašnjim predsjednikom RS-a 60 posto mladih nema posao, pravosuđe ne funkcionira, no zato cvjeta 'endemska' korupcija.

Dodik je na "ratnoj nozi" s američkim diplomatima već mjesecima, a bivši američki veleposlanik u BiH Patrick Moon otvoreno je kazao kako s Dodikom nema što razgovarati jer predsjednik RS-a olako daje obećanja koja potom jednostavno odbija provesti.

Prešućujući činjenicu da odavno nije u dobrim odnosima s američkim diplomatima, Dodik sada tvrdi kako je sve to rezultat njegovih nastojanja da ojača veze RS s Rusijom.

'Jasno je da smo premijerka RS Željka Cvijanović i ja, kao i koalicija SNSD, Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), dobili potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina', izjavio je Dodik, koji je prošlog tjedna boravio u Moskvi gdje ga je primio ruski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene