Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvjestitelj EP-a:

'Dodik usporava europski put BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je u pitanja pozicija gospodina Milorada Dodika, ona se može lako iščitati. To je nešto poput ruske prepreke za europski put, rekao je rumunjski eurozastupnik Preda.

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za BiH Cristian Dan Preda ocijenio je u nedjeljnom intervjuu za list Dnevni Avaz da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik usporava europski put Bosne i Hercegovine zauzimajući poziciju ruskog igrača.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Spomenuo i hibridni rat Dodik opet šokira! Bošnjačkim političarima poručio da su glupi: "Najbolje je da se raziđemo, neka vam ostane 25 posto teritorija" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

"Kada je u pitanja pozicija gospodina Milorada Dodika, ona se može lako iščitati. To je nešto poput ruske prepreke za europski put. Ne treba vam specijalno razumijevanje da vidite prirodu te pozicije", rekao je rumunjski eurozastupnik Preda. Rekao je kako se Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) moraju uvjeriti da je istinska budućnost BiH samo u Europskoj uniji.
"Ako on ostane protiv Evrope, to je onda njegov problem", dodao je.

Pozdravio je bosanskohercegovačko podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji ocjenjujući ga 'hrabrim potezom'.

"Predaja zahtjeva u ovom trenutku je bila hrabra. Ali dobro je da je to urađeno. Sada, prije prihvaćanja zahtjeva te proglašavanja BiH kandidatom, napori vlasti i društva moraju biti usmjereni u dobrom pravcu. Treba postići što veći konsenzus. Jer, ako nemate većinu, ništa neće biti vjerodostojno", rekao je Preda.

On je ocijenio i kako BiH slično kakvo je stanje bilo u Rumunjskoj ima evidentne probleme s vlastitim pravosuđem. Pozvao je vlasti u BiH da se ugledaju na primjer Hrvatske koja je riješila probleme u pravosudnom sustavu prihvaćajući i provodeći mehanizam za suradnju i verifikaciju u pravosuđu.
"Hrvatska je najbolji primjer. I oni su bili obavezni to usvojiti i to će, bez dvojbe, biti slučaj i s BiH. U suprotnom će biti teško za BiH. Teže nego za Bugarsku i Rumunjsku, koje su imale te probleme. Dakle, ugledajte se na Hrvatsku", istaknuo je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene