Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija želi da se isplata bankarskih bonusa veže za rezultate poslovanja financijskih institucija, zaključili su čelnici Unije na izvanrednom i neformalnom sastanku koji je u četvrtak navečer završio u Bruxellesu.


'Vrijeme je da se kaže dosta praksi da dobit banaka završava u privatnim džepovima, a gubitke da podmiruju porezni obveznici', rekao je predsjedatelj EU-a švedski premijer Fredrik Reinfeldt na summitu koji je bio posvećen pripremi zajedničkog stajališta za sastanak na vrhu 20 najvećih gospodarstva G20 koji se sljedeći tjedan održava u Pittsburghu. Čelnici EU-a predlažu da se uvede prijetnja sankcijama za one banke koje isplatu bonusa neće vezati uz dugoročne poslovne rezultate.

Vezani članci Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu Prof. Dijana Zadravec Sastali se Dijana Zadravec i Vili Beroš: "Moja smjena je nezakonita, ministar to može poništiti"

Čelnici EU-a tražit će na summitu G20 da se napori na rješavanju financijske i gospodarske krize nastave dok se ne uspostave čvrsti temelji za gospodarski rast te da se povlačanje tih mjera obavi na koordinirani način. Također će tražiti postupnu uspostavu uravnotežene proračunske politike. 'Najbolji način za rast zaposlenosti sastoji su u tome da se upostave zdrave i održive javne financije', kaže se u dogovornim stajalištima. (Hina)