Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DNK potvrdio identitet otete djevojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DNK analiza potvrdila je da je djevojka koja se ovoga tjedna pojavila u gradiću blizu Beča doista ista osoba koja je prije osam godina, dok je bila desetogodišnja djevojčica, oteta na putu do škole, objavila je policija u petak.

Roditelji su još prvog dana raspleta jednog od najmisterioznijih nestanaka u povijesti Austrije ionako izjavili da je to sigurno njihova kćer.

Pročitajte i ovo Ilustracija silovao i suprugu Godinama silovao vlastitu kćer, napravio joj i dijete: Žalio se na strogu presudu, sud donio odluku Slika nije dostupna Natascha zaplakala kad je čula da se njezin otmičar ubio

- Suprug i ja pali smo jedno drugom u zagrljaj, prepoznala sam je po kretnjama, licu, svo ovo vrijeme vjerovala sam da je živa, rekla je Natashina majka u inteviewu austrijskoj televiziji.

Wolfgang Prikopil, otmičar djevojčice koju je osam godina držao zatočenu u podrumu svoje kuće u blizini Beča, počinio je samoubojstvo nakon njenog bijega.

Istražitelji su još u vrijeme nestanka djevojčice ispitivali Prikopila kao vlasnika bijelog kombija jer su Natashini školski prijatelji tvrdili da su je vidjeli kako ulazi u jedan takav. No, njegova kuća, udaljena 16 kilometara od mjesta gdje je živjela Natasha, nikad nije pretražena.

44-godišnjeg Wolfganga Prikopila policija je ispitala odmah nakon nestanka djevojčice kao vlasnika bijelog kombija u kakav je, rekli su Natashini prijatelji, ona toga dana ušla, nakon čega joj se gubi svaki trag Austrijska javnost sada postavlja pitanje kako je Prikopil u ruralnoj sredini mogao osam godina držati zatočenu djevojku, a da nije pobudio nikakvu sumnju. 

Natasha se, inače, dobro oporavlja, kaže glasnogovornik policije Erich Zwettler.

- Kolege koje se brinu za nju izvijestile su nas da je dobro spavala i doručkovala i čini se vrlo mirnom i staloženom, rekao je Zwettler, dodavši kako se se čini da se Natasha i psihološki dobro nosi sa situacijom.

Zwettler je potvrdio da su djevojku kao svoju kćerku identificirala oba roditelja, koji inače žive razdvojeno, kao i njena polusestra. 

- Ispalo je da djevojka ima određene ožiljke na tijelu i slične znakove koje su prepoznali, a za koje mi nismo znali, tako da više nema nikakve sumnje o identitetu djevojke - to je definitivno Natasha Kampusch, ustvrdio je.

Djevojčina majka Brigitta Sirny rekla je da je ponosna na svoju kćer zbog njene hrabrosti, a otac je priznao da nije vjerovao u sretan završetak.

- Iskreno, nisam vjerovao da će se ikada vratiti, nisam mislio da ću doživjeti ovako nešto, rekao je Ludwig Koch. 

- Rekla mi je "Tata, volim te" i odmah zatim pitala "Je li moj autić još tamo?", to je njezina najdraža igračka, čuvao sam ju sve ove godine, odbijao sam i pomisliti da bi mogla biti mrtva.

Još nisu poznati svi detalji djevojčina bijega od otmičara, no u policiji pretpostavljaju da je nakon osam godina Prikopil konačno napravio grešku i ostavio otvorena vrata prostorije u kojoj je Natasha sve te godine tamničarila.

44-godišnji Prikopil se, inače, bavio servisom i održavanjem telekomunikacijskih uređaja, a u policiji kažu kako je djevojka morala obavljati za njega različite poslove po kući.

- U trenutku kad je vidjela priliku za bijeg, usisavala je njegov automobil, izjavio je federalni istražitelj Gerhard Lang.   

- Samo nekoliko metara dijelilo ju je od izlaska iz kuće i ona je to učinila, zatim je trčala nekoliko stotina metara i otmičar nije mogao utvrditi u kojem je smjeru pobjegla, opisao je Lang bijeg hrabre djevojke.

No, policiji još nisu jasni motivi otmice - još nije sigurno je li Natasha bila seksualno zlostavljana, nije ni na koji način bio povezan s njom ili njenom obitelji, a nije zatražena ni otkupnina.

U policiji tvrde da Prikopil redovito hranio djevojku i omogućavao joj sve ispunjenje svih nužnih potreba, čak ju je učio čitati, pisati i računati.

Prostorija u kojoj je 10-godišnja djevojka dočekala punoljetnost, osim što je bila mala, bila je i zvučno izolirana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene