Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvanaestgodišnja Fawziya Abdullah Youssef protekli je petak, nakon što se tri dana mučila rađajući, preminula od iskrvarenja u bolnici jemenskog grada al-Zahra.


Dječji brakovi česta su pojava u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji kojom dominiraju plemenski zakoni. Više od četvrtine djevojaka uda se prije 15 godine, kaže najnovije izvješće Ministarstva socijalne skrbi, a prenosi AP. 'Youssef je imala svega 11 godina kada ju je otac udao za 24-godišnjeg farmera iz Saudijske Arabije', izjavio je Ahmed al-Quraishi, direktor udruge Siyaj za ljudska prava koja se žestoko bori za dječja prava u Jemenu.

Kćeri za bogati miraz

Vezani članci Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve" Slika nije dostupna Tuga i bijes građana, tisuće provjeduju: Tijelo curice pronađeno vezano sidrom na dnu mora, spasioci tragaju za njenom jednogodišnjom sestrom

Velikom broju dogovorenih brakova doprinosi siromaštvo pa roditelji udaju kćeri u zamjenu za bogati miraz. 'Ovo je nažalost čest slučaj u Jemenu. Razlog tome leži u manjku obrazovanja zbog kojeg mnoge djevojčice završavaju u brakovima', pojasnio je Ahmed al-Quraishi koji dodaje kako nema točnih statističkih podataka koji govore koliki broj djevojčica godišnje stupa u brakove.

Osmogodišnjakinja tražila razvod

Rasprava o dogovorenim brakovima u muslimanskom svijetu podigla je veliku prašinu prije dvije godine kada je osmogodišnjakinja iz Jemena sama otišla na sud te tražila razvod braka od svojeg 30-godišnje supruga. U veljači 2009. godine zakonodavci su izmijenili prijedlog zakona prema kojem je minimum navršenih 17 godina za sklapanje braka. No, mnogi su tu mjeru prozvali antiislamskom i prijedlog zakona poslali u parlament na još jedno izglasavanje.