Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučila se tri dana

Djevojčica od 12 godina preminula tijekom poroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanaestgodišnja Fawziya Abdullah Youssef protekli je petak, nakon što se tri dana mučila rađajući, preminula od iskrvarenja u bolnici jemenskog grada al-Zahra.

Dječji brakovi česta su pojava u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji kojom dominiraju plemenski zakoni. Više od četvrtine djevojaka uda se prije 15 godine, kaže najnovije izvješće Ministarstva socijalne skrbi, a prenosi AP. 'Youssef je imala svega 11 godina kada ju je otac udao za 24-godišnjeg farmera iz Saudijske Arabije', izjavio je Ahmed al-Quraishi, direktor udruge Siyaj za ljudska prava koja se žestoko bori za dječja prava u Jemenu.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Kćeri za bogati miraz

Velikom broju dogovorenih brakova doprinosi siromaštvo pa roditelji udaju kćeri u zamjenu za bogati miraz. 'Ovo je nažalost čest slučaj u Jemenu. Razlog tome leži u manjku obrazovanja zbog kojeg mnoge djevojčice završavaju u brakovima', pojasnio je Ahmed al-Quraishi koji dodaje kako nema točnih statističkih podataka koji govore koliki broj djevojčica godišnje stupa u brakove.

Osmogodišnjakinja tražila razvod

Rasprava o dogovorenim brakovima u muslimanskom svijetu podigla je veliku prašinu prije dvije godine kada je osmogodišnjakinja iz Jemena sama otišla na sud te tražila razvod braka od svojeg 30-godišnje supruga. U veljači 2009. godine zakonodavci su izmijenili prijedlog zakona prema kojem je minimum navršenih 17 godina za sklapanje braka. No, mnogi su tu mjeru prozvali antiislamskom i prijedlog zakona poslali u parlament na još jedno izglasavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene