Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez izjava za medije

Diskretan sastanak Obame i Netanyahua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu održali su u utorak navečer krajnje diskretan sastanak u Bijeloj kući, nakon kojeg nije bilo izjava za novinare, niti fotografija, a do ponoći, po lokalnom vremenu, ni jedna od strana nije dala priopćenje ili brifing o razgovorima.

'Privatni sastanak', kako ga je okarakterizirala Bijela kuća, održan je usred spora SAD-a i Izraela oko židovske gradnje u arapskom istočnom Jeruzalemu, koja se ispriječila pred posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, dogovorenim uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella. Ranije izjave Netanyahua da Izrael na namjerava prekinuti s gradnjom, jer 'Jeruzalem nije (židovsko) naselje, već glavni grad', te izostanak bilo kakvih informacija sa sastanka u Bijeloj kući, vjerojatno znače da dvije strane nisu približile stajališta.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Netanyahu se sastao s Obamom u utorak navečer u dvije sesije, prvoj koja je trajala nepredviđenih 90 minuta, prema izvoru sa sastanka koji citira washingtonski online dnevnik Politico. Prema Associated Press-u, Netanyahu je ostao još dva sata u Bijeloj kući, no za sada nema informacija da li se radilo o nastavku razgovora u četiri oka ili proširenom sastanku s dužnosnicima dviju vlada.

>> Benjamin Netanyahu predstavlja novu izraelsku vladu

Sastanak dvoje saveznika protekao je u neuobičajenoj tajnosti, kao i prethodni Netanyahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Joe Bidenom u njegovoj rezidenciji i a državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflowr u Washingtonu, s kojih također nije bilo ni izjava ni fotografija. Netanyahu je u Washingtonu sudjelovao na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC. Usput se sastao i s najvišim dužnosnicima američke administracije, no Washington je s niskom protokolarnom razinom susreta i uskratom publiciteta, jasno pokazao nezadovoljstvo s potezima izraelske vlade.

'Spor oko gradnje može odgoditi pregovore'

Američko prihvaćanje palestinskih zahtjeva da Izrael zaustavi gradnju u istočnom Jeruzalemu može odgoditi bliskoistočne mirovne pregovore na godinu dana, izjavio je u utorak u Washingtonu izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 'Tijekom 42 godine gradili smo u židovskim četvrtima Jeruzalema. Nitko nije proturječio tome', rekao je Netanyahu na susretu s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, prema riječima njegovog glasnogovornika Nira Hefeza, kojeg citira Bloomberg News.

'To nikada nije bilo sporna točka između nas i SAD', rekao je Netanyahu. "Palestinci sada postavljaju novi zahtjev. Ako taj zahtjev bude usvojen mi smo odgovorni za gubljenje još jedne godine", dodao je.Netanyahu se sastao s Pelosi, prije planiranog razgovora s predsjednikom Barackom Obamom, na kojem bi se, prema najavi iz Bijele kuće, trebalo razgovarati o pokretanju neizravnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca u posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella. 

Palestinci su povezali sudjelovanje u neizravnim mirovnim pregovorima s otkazivanjem planova gradnje. 'Netanyahu izaziva međunarodnu zajednicu. Politika ove izraelske vlade i Netanyahove provokativne izjave o namjeri nastavka naseljavanja, su dolijevanje ulja na vatru', rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat za Bloomberg News. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene