Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu održali su u utorak navečer krajnje diskretan sastanak u Bijeloj kući, nakon kojeg nije bilo izjava za novinare, niti fotografija, a do ponoći, po lokalnom vremenu, ni jedna od strana nije dala priopćenje ili brifing o razgovorima.


'Privatni sastanak', kako ga je okarakterizirala Bijela kuća, održan je usred spora SAD-a i Izraela oko židovske gradnje u arapskom istočnom Jeruzalemu, koja se ispriječila pred posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, dogovorenim uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella. Ranije izjave Netanyahua da Izrael na namjerava prekinuti s gradnjom, jer 'Jeruzalem nije (židovsko) naselje, već glavni grad', te izostanak bilo kakvih informacija sa sastanka u Bijeloj kući, vjerojatno znače da dvije strane nisu približile stajališta.

Vezani članci Prof. Dijana Zadravec Sastali se Dijana Zadravec i Vili Beroš: "Moja smjena je nezakonita, ministar to može poništiti" Darko Horvat i Tomislav Tomašević Horvat i Tomašević nakon sastanka oko obnove Zagreba: "Sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka s vremenom"

Netanyahu se sastao s Obamom u utorak navečer u dvije sesije, prvoj koja je trajala nepredviđenih 90 minuta, prema izvoru sa sastanka koji citira washingtonski online dnevnik Politico. Prema Associated Press-u, Netanyahu je ostao još dva sata u Bijeloj kući, no za sada nema informacija da li se radilo o nastavku razgovora u četiri oka ili proširenom sastanku s dužnosnicima dviju vlada.

>> Benjamin Netanyahu predstavlja novu izraelsku vladu

Sastanak dvoje saveznika protekao je u neuobičajenoj tajnosti, kao i prethodni Netanyahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Joe Bidenom u njegovoj rezidenciji i a državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflowr u Washingtonu, s kojih također nije bilo ni izjava ni fotografija. Netanyahu je u Washingtonu sudjelovao na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC. Usput se sastao i s najvišim dužnosnicima američke administracije, no Washington je s niskom protokolarnom razinom susreta i uskratom publiciteta, jasno pokazao nezadovoljstvo s potezima izraelske vlade.

'Spor oko gradnje može odgoditi pregovore'

Američko prihvaćanje palestinskih zahtjeva da Izrael zaustavi gradnju u istočnom Jeruzalemu može odgoditi bliskoistočne mirovne pregovore na godinu dana, izjavio je u utorak u Washingtonu izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 'Tijekom 42 godine gradili smo u židovskim četvrtima Jeruzalema. Nitko nije proturječio tome', rekao je Netanyahu na susretu s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, prema riječima njegovog glasnogovornika Nira Hefeza, kojeg citira Bloomberg News.

'To nikada nije bilo sporna točka između nas i SAD', rekao je Netanyahu. "Palestinci sada postavljaju novi zahtjev. Ako taj zahtjev bude usvojen mi smo odgovorni za gubljenje još jedne godine", dodao je.Netanyahu se sastao s Pelosi, prije planiranog razgovora s predsjednikom Barackom Obamom, na kojem bi se, prema najavi iz Bijele kuće, trebalo razgovarati o pokretanju neizravnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca u posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella. 

Palestinci su povezali sudjelovanje u neizravnim mirovnim pregovorima s otkazivanjem planova gradnje. 'Netanyahu izaziva međunarodnu zajednicu. Politika ove izraelske vlade i Netanyahove provokativne izjave o namjeri nastavka naseljavanja, su dolijevanje ulja na vatru', rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat za Bloomberg News. (Hina)