Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrakoplov spreman za muzej

Dirljiva obljetnica: Pilot heroj sastao se s putnicima nakon dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dirljiva obljetnica u hangaru zračne luke u Sjevernoj Karolini! Putnici i pilot zrakoplova koji je prisilno sletio na rijeku Hudson i sve ih spasio - susreli su se prvi put nakon dvije godine.

Bili su to trenuci koji su oduzeli dah milijunima ljudi diljem svijeta. Plutajući Airbus A320 sa 155 putnika i članova posade koji čekaju spašavanje na njegovim krilima. Svi su završili na sigurnom. Prvi put nakon nesreće 2009., ponovno su se okupili. 'Stvarno poseban dan. Nismo to mogli ni zamisliti. Svatko od nas samo želi zahvaliti ovoj staroj curi', rekao je putnik leta 1549, Barry Leonard.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Zrakoplovna nesreća u Argentini Dvije osobe poginule VIDEO Srušio se borbeni avion: Pilot pokušao izvesti vratolomiju, a onda je sve krenulo nizbrdo

'Avion je postao simbol nade za sve ljude.', rekla je Beth McHugh. 'To je samo komad metala, važni su bili ljudi', rekao je također putnik tog leta, Jedd Skiles. Posebno jedan čovjek - priseban pilot zrakoplova, koji se nije uspaničio nakon što je u jedan od motora uletjelo jato ptica. Airbus je spustio na njujoršku rijeku. I ušao u anale putničkog zrakoplovstva.

Slavni Airbus završit će u muzeju zrakoplovstva

'Znate, jedno je kada čitate o povijesti, a drugo kada postanete dio nje', rekao je slavi pilot Chesley Sullenberger. Hrabri pilot zrakoplov je napustio posljednji. Dva puta je provjeravao jesu li svi izašli iz plutajuće olupine. Oštećeni Airbus iz rijeke je izvađen dva dana poslije nesreće. Prebačen je u New Jersey, gdje je temeljito pregledan. Od popravka se odustalo kada je utvrđeno da bi stajao gotovo trećinu cijene novog takvog aviona. No američke vlasti ga nisu htjele otpremiti na otpad.

Spektakularno slijetanje na rijeku nikada neće biti zaboravljeno. Olupina Airbusa odlazi u muzej zrakoplovstva. Trup je na putu, krila i drugi otpali dijelovi aviona već su tamo. Samo još treba prikupiti novac. Dva milijuna i 400 tisuća dolara za izložbu posvećenu hrabrom pilotu i spašavanju 155 putnika i članova posade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene