Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor crnogorske Uprave za nekretnine Dragan Kovačević smatra da nigdje ne piše da je Prevlaka hrvatska te da Crna Gora treba dobiti pola.


Direktor crnogorske Uprave za nekretnine Dragan Kovačević najavio je da će crnogorska diplomacija morati s Hrvatskom uskoro riješiti sporno pitanje Prevlake, dok će oko spornih teritorija s Kosovom najvjerojatnije pokrenuti međunarodnu arbritražu, prenose u četvrtak crnogorski mediji.

Vezani članci Jakov Kitarović USKOK ispitao 15 svjedoka povezanih uz Klub Dragana Kovačevića, među njima i Jakov Kitarović Koronavirus - 3 Bili su jedina korona free država u Europi, a sad razmišljaju da glavni grad stave "pod ključ"

Kovačević je pritom ustvrdio da ne postoji nijedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij.

'Prema mom mišljenju, Prevlaka nije ni hrvatska ni crnogorska i ona mora biti stvar pregovora. Nigdje ne piše da je ona hrvatski ni crnogorski teritorij. Naša diplomacija treba se boriti za taj dio i smatram da je polovica naša. Kako će se to dalje odvijati, vidjet ćemo', kazao je Kovačević.

On ističe da je Prevlaka nekada bila austrougarska utvrda, a potom vojarna bivše Jugoslovenske narodne armije. Kako je tada bilo strogo zabranjeno snimanje vojnih objekata, ni jedna država, ni Hrvatska ni Crna Gora, nemaju je upisanu u svoj katastar, pa bi, po njegovu mišljenju, moglo doći do podjele Prevlake.

Kovačević je također rekao da su s Kosovom sporna dva područja - jedno na lokaciji Kula kod Rožaja, a drugo je Rugovska klisura ispod planine Čakor, općina Plav, dodajući da se uglavnom radi o šumskim kompleksima.

Crnogorski parlament istražuje mogućnost postojanja tajnog dogovora o Prevlaci

'Crna Gora će pokrenuti međunarodnu arbitražu ako s vladom u Prištini do kraja godine ne postigne sporazum o spornim područjima između dvije države, ukupne površine oko šest tisuća hektara', najavio je Kovačević dodavši da Crna Gora raspolaže podacima iz 1932. godine, kada je rađen prvi katastar na teritoriju Kosova odnosno klasično geodetsko snimanje, i čvrstima argumentima da je to crnogorsko vlasništvo.

Po riječima Kovačevića, Crna Gora nema spornih graničnih područja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Direktor crnogorske Uprave za nekretnine u srijedu je u Pljevljima potpisao ugovor s predstavnicima Svjetske banke, koja je Crnoj Gori odobrila novac za izradu dijela katastra u Crnoj Gori koji još ne posjeduje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook