Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitan ministar

Crnogorski parlament istražuje mogućnost postojanja tajnog dogovora o Prevlaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni odbor za vanjsku politiku Crne Gore pozvao je ministra vanjskih poslova da se izjasni.o navodnom tajnom dogovoru između Crne Gore i Hrvatske o koncesiji na istraživanje nafte i plina na području Prevlake.

Parlamentarni odbor za vanjsku politiku pozvao je Igora Lukšića, koji je podpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, na saslušanje o mogućnosti postojanja tajnog dogovora s Hrvatskom o koncesiji na istraživanja nafte i plina u području Prevlake. Nije poznato na temelju čega je odbor došao do zaključka da bi takav dogovor mogao postojati.

Pročitajte i ovo seizmograf Rano ujutro Novi potres u Crnoj Gori: Epicentar je na istom području kao i prije dva dana Susret premijera Plenkovića i Jakova Milatovica, crnogorskog predsjednika - 3 Dobar odnos dviju zemalja Premijer Andrej Plenković primio crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića

Lukšić je prihvatio poziv, istodobno upozorivši da bi on mogao biti dio predizborne kampanje za lokalne izbore u Podgorici. Njegovo je ministarstvo priopćilo da ne postoje nikakvi tajni dogovori: "Ne postoje tajni niti bilo kakvi protupravni dogovori s hrvatskim vodstvom niti bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesijska istraživanja nafte i plina u području Prevlake", priopćilo je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju se pojašnjava da se sva komunikacija glede Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojilo povjerenstvo za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je također da je upravo ono uložilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske zemljovide uz koncesijsku dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu.

"Crna Gora je na taj način ukazala na protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obvezuje dvije susjedne države da se suzdržavaju od postupaka kojima bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciranje rješenja međusobne granice na moru i na kopnu", piše u priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je u ponedjeljak najavio je da će se idućih tjedana u razgovoru s predstavnicima hrvatske strane tražiti kompromis koji bi omogućio istraživanje nafte i plina u podmorju oko Prevlake, uz poštivanje dosad potpisanih sporazuma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene