Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvala sve da prijave predatore

Dekanica dramske Akademije o optužbama za seksualno zlostavljanje: ''Ovakvih prigovora nikada nismo imali. Sve ću učiniti da zaštitim studente''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dekanica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Franka Perković Gamulin pozvala je studente i alumnije da prijave seksualna zlostavljanja.

Franka Perković Gamulin, dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, pozvala je studente i alumnije da prijave seksualne predatore nakon lavine svjedočanstava žena u Facebook grupi ''NisamTražila''. Prva je progovorila srpska glumica Milena Radulović, a nakon nje su brojne druge glumice otkrile svoja iskustva sa seksualnim predatorima.

Dosad su na Akademiju pristigle 22 prijave za seksualno uznemiravanje, i to većinom od bivših studentica i studenata. Perković Gamulin je za N1 otkrila da je optuženo petero trenutno zaposlenih nastavnika, troje umirovljenih te jedan pokojni profesor i dva vanjska suradnika koja više ne rade na Akademiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal kod susjeda Uhićen poznati srpski redatelj i učitelj glume, optužen je za gnjusna djela: "Imala sam 17 godina, a on 61"

''Radit će se u nekim slučajevima bludnih radnji težeg karaktera, uznemiravanja, neprihvatljivog diskursa od strane nastavnika'', rekla je Perković Gamulin i dodala da su opasnije one radne i društvene sredine u kojima se o takvim temama ne govor.

''Mislli smo da su naši mehanizmi sjajni''

''Prozvani smo, ja sam prozvana i nisam u poziciji da prozivam bilo koga drugog. Ali sam u poziciji da pozovem druge dekane i dekanice. Mi smo mislili da su naši mehanizmi sjajni, ali nisu. Kolege se javljaju i ispituju kako smo otvorili kanale, kolege iz Beograda tražili da im pošaljemo svoje materijale… Ovakvih prigovora nismo imali, tajnica koja radi na Akademiji 27 godina nikada nije dobila sličnu prijavu. To govori da je pokrenut jedan dugo potreban val u kojem su se otvorile neke teme o kojima se žrtve nisu usudile razgovarati, zbog osjećaja krivnje, ne straha'', kaže.

Smatra da je riječ o teškoj temi te da se žrtve nisu osjećale slobodne javiti kroz kanale koji su bili uspostavljeni. Sada su osnovali radnu skupinu i otvorili anketu koja jamči potpunu anonimnost.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija - 4 SVE VIŠE PRIJAVA Lavina potresnih svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju ukazala na veliki problem društva. Ministar Božinović o uznemiravanju policajki: ''Sankcija mora biti''

Pročitajte i ovo Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti "nisam tražila" Dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti: "Nažalost, imamo dva slučaja gdje se čini da se radi baš o seksualnom zlostavljanju"

Prijave se najvećim dijelom odnose na nastavnike starijih i najstarijih generacija, rekla je Perković Gamulin za N1. Sve će prijave biti proslijeđene DORH-u.

''Sve ću učiniti i ne vidim razlog da mi ne uspije, da ljude koje treba maknuti, da ih sklonim od studenata'', poručuje dekanica. Kaže da nitko nije očekivao da situacija ide ovako daleko.

''Moj posao je da zaštitim studentice i studente. Možda ga nisam dovoljno dobro obavila. Ljudi su dosta iznenađeni, jasno je svima o kojim bi se možda kolegama moglo raditi. Postoji čvrsti konsenzus da se to sada riješi'', zaključuje Franka Perković Gamulin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene