Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diplomati u Vijeću sigurnosti UN-a neslužbeno su razmatrali izvješće o istrazi oko izgreda koji su se u ožujku dogodili u sudu u Kosovskoj Mitrovici.


Snage UNMIK policije i KFOR-a intervenirale su 17. ožujka i iz zgrade suda u Mitrovici izbacile srpske djelatnike koji su nasilno upali u zgradu tražeći povratak u te sudove. U neredima koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski vojnik a ozlijeđeno je najmanje 100 osoba među kojima većinom pripadnici UNMIK-a i KFOR-a.

Vezani članci Slika nije dostupna U Vijeću sigurnosti UN rasprava o Kosovu iza zatvorenih vrata Slika nije dostupna U Mitrovici prosvjedovale Albanke i Srbi

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin rekao je novinarima da je istraga UN-a utvrdila da je uporaba sile protiv kosovskih Srba bila "apsolutno neopravdana"

Diplomati zapadnih zemalja rekli su da je istraga donekle kritizirala akciju UN-ovih snaga i pokazala da je ignoriran savjet za smirivanje stanja koji je poslan iz sjedišta Svjetske organizacije, ali da su vojnici i policajci djelovali u okviru svog mandata.

Glasnogovornik UN-a rekao je da izvješće još nije službeno stavljeno na raspravu.