Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diljem svijeta dužnosnici u četvrtak osuđuju ubojstvo Benazir Bhutto, promatrači strahuju da bi ono moglo biti izvor novih nestabilnosti u Pakistanu i toj regiji, a bivši pakistanski premijer najavljuje Pakistancima da će ih on dalje voditi.


Sjedinjene Države osuđuju napad u kojem je ubijena pakistanska oporbena čelnica Benazir Bhutto, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Vezani članci Dinamo pobijedio Tottenham Čestitke nakon povijesne pobjede pristižu sa svih strana, oglasili se i Milanović i Plenković: ''Bravo Dinamo!" Slika nije dostupna Za smrt Benazir Bhutto kriv Musharraf?

- Taj napad pokazuje da u Pakistanu još ima onih koji žele potkopati pomirbu i demokratski razvoj Pakistana, rekao je zamjenik glasnogovornika Tom Casey.

Bhutto je ubijena u samoubilačkome napadu nakon skupa u gradu Rawalpindiju.

Američki predsjednik George W. Bush obaviješten je o ubojstvu. 

- Predsjednik je informiran o stanju u Pakistanu, rekao je
glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel.

Bivši premijer Nawaz Sharif obećao je u četvrtak Pakistancima da će on preuzeti vodstvo "u njihovoj borbi".

Stranačkim pristalicama bivše premijerke, okupljenima pred bolnicom u kojoj je od rana iz samoubilačkoga napada umrla 54-godišnja Bhutto, Sharrif je rekao: "Obećavam da ću vas odsad ja voditi". "Suosjećam u vašoj boli, zajedno s cijelom zemljom", rekao im je Sharif.

Burzovni strateg Max King iz Londona smatra da je ubojstvo Benazir Bhutto "katastrofa za Pakistan".

- To je totalna katastrofa za Pakistan. Pakistan se očito pretvara u jednu od promašenih zemalja Azije, rekao je. 

- Mislim da bi to moglo utjecati i na Indiju. Ona je kao političarka imala najbolji odnos prema Indiji, zaključuje londonski analitičar.

Jedan visoki ruski diplomat kaže kako bi ubojstvo pakistanske oporbene čelnice moglo izazvati val nasilja u toj zemlji.

- Teroristički je čin loš znak, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Losjukov za agenciju Itar-Tass. 

- Izražavamo sućut. Ovo će sigurno izazvati val terorizma, dodao je.

- Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner odlučno osuđuje taj gnusni čin, priopćilo je francusko ministarstvo.

Šef talijanske vlade Romano Prodi "s gnušanjem osuđuje fanatizam" od kojega je stradala Bhutto, i izražava nadu "da to neće skrenuti Pakistan s puta prema miru".