Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano, no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i dalje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Galerija +0 Grad Busovača odsječen je s dvije strane (Foto: Avaz.ba)

Stanje elementarne nepogodne proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO U snažnim poplavama poginulo gotovo 400 ljudi: "To je katastrofa golemih razmjera, nikada viđena u zemlji" Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) "Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!"

Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima te dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava, a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

Na graničnim prijelazima BiH s Hrvatskom, Brčko-Gunja te Novi Grad-Dvor promet je otežan, odnosno prijelaz Brčko-Gunja zatvoren je zbog nestabilnosti mosta, dok je prijelaz Novi Grad-Dvor zatvoren za kamione i autobuse, prenosi Klix.ba.

Zbog izlijevanja rijeka Vrbas i Plive, promet na cestama M-16, Novi Travnik-Bugojno i M-5 Mrkonjić Grad-Jajce, isto tako je otežan.

Promet je otežan i kanjonom rijeke Plive, gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

Zbog obilnih kiša i topljenja snijega povećana je i opasnost od odrona tla u BiH.

Izvješća o žrtvama zasad nema, kao ni o nastaloj materijalnoj šteti.

U nedjelju je, podsjetimo, zbog nabujalih rijeka i potoka proglašeno izvanredno stanje na području Zenice, koju su poplave najteže pogodile. Kuće u naselju Tetovo našle su se pod metar i pol vode.

"Svi smo na terenu, radit će se cijelu noć da se spasi ono što se spasiti može", kazao je u nedjelju Fuad Kasumović, zenički gradonačelnik.

Obilne kiše dovele su i do bujanja rijeke Željeznice, koja je u Sarajevu srušila most na Ilidži. Srećom, nitko pritom nije stradao.

Civilna zaštita angažirana je i umjestu Hadžići južno od Sarajeva, gdje se iz korita izlilo nekoliko manjih rijeka.

I u gradu Busovači je isto tako u nedjelju proglašeno izvanredno stanje, a tijekom noći pripadnici civilne zaštite su tamo gradili zečje nasipe kako bi spriječili da voda dođe do kuća.

Vodostaji rijeka opadaju, ali opasnost još nije prošla

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju, a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina, pretpostavka je da neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici premašuje 400 centimetara.

Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara, što je 14 centimetara iznad kritične točke, a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom još je i veći i na razini je od 146 centimetara.

Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju