Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dijaspora u Hrvatsku i BiH donosi veliki novac, no kako stvarno žive u zemljama u kojima rade malo se zna.


'Starog BMW-a, kojeg sam kupio polovnog i držao ga u garaži od prošlog ljeta i posjete domovini, jer na posao, tamo u Njemačkoj, idem isključivo vlakom, a na tržnicu biciklom, dobro sam izglancao. Kupio sam nove ratkape i navlake za sjedala, tako da sam ga 'napucao', pa izgleda kao nov.

Žena i djeca su pokupovala hrpu majica, suknji, hlača, i još nekih drangulija na rasprodaji, pa su, po kćerkinom nagovoru, pobacali plastične vrećice, a kupljene stvari sve fino prepakirali u neke ukrasne i poskidali cijene, tako da se ne vidi koliko smo sve platili. Uzeli smo svu godišnju ušteđevinu, žena se malo uvalila i u crveno na kartici, pa smo prije dva tjedna došli ovdje na očevinu, da se kao odmorimo, a onda, da se vratimo praznih džepova.'

Ovako je svoju priču za Al Jazeeru počeo jedan Sarajlija koji je odlučio podijeliti nevolje koje većina pripadnika dijaspore iz BiH proživljava kada dođe u domovinu.

'Svakog mjeseca šaljemo u Bosnu pare, jer više od polovine rodbine je nezaposleno, a i ono malo što ih radi ili prima penziju, kao da ništa i ne primaju. Oni u nas gledaju kao u neke čarobnjake i ja im tu sliku ne smijem pokvariti. Nekad sam pokušao kazati kako teško radim, ali ovi moji kao da su gluhi, nikada to ne čuju. Oni misle da meni tamo u tuđini pečene kokoši padaju s neba. Ne nabijam nikom na nos, ali pomalo sam umoran od svega, od toga da sam postao bankomat iz kojeg se izvlači lova', kazao je muškarac koji je želio ostati anoniman.

Vezani članci Željko Komšić Komšić i Džaferović: Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH Noćni klub VIDEO Kad već ne rade klubovi u Hrvatskoj, mladi Dalmatinci okupirali klubove u BiH

RADI U NJEMAČKOJ I PRISJEĆA SE HRVATSKE Evo što je napisala

Naveo je i kako neki drugi njegovi sunarodnjaci, koji također rade u inozemstvu, prije odlaska na godišnji u Bosnu dižu manje kredite kako bi mogli biti ono što od njih 'mahala' očekuje da bude i kako bi mogli pomiriti nezasitne apetite svoje uže i šire rodbine.
Godišnje dijaspora u BiH šalje oko 1,75 milijardi eura što je 30 posto BDP-a te zemlje. Hrvatska dijaspora, kaže statistika, godišnje pošalje više nego što iznose direktna strana ulaganja u našu zemlju - više od 1,2 milijarde dolara.

'Vole nas samo dok dajemo pare, a inače smo za njih seljaci, papci. Smiju nam se iza leđa. Nisam jednom čuo kako, kad ulazimo u kafić, kažu: ‘Uuu, eto dijaspore, vidi im opreme!’, misleći na to kako se odijevamo. Nekad ustanu pa odu, a nekad ostanu i glasno komentiraju naš naglasak, kad ubacimo neku stranu riječ', žali se Adnan M., porijeklom iz Zvornika, a koji je, nakon zadnje loše epizode prilikom 'odmora u domovini' odlučio ne dolaziti malo duže vrijeme.

Zbog čega, više pročitajte OVDJE.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook