Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europske države trebale bi Africi plaćati 10 milijardi eura godišnje kako bi pomogle da se zaustave ilegalni imigranti koji traže bolji život u Europi, rekao je libijski čelnik Moamer Gadafi.


Gadafi je rekao kako se afrički i europski čelnici trebaju uskoro sastati kako bi raspravili taj problem, koji je dosegao do sada najveću razinu i pokrenuo političke rasprave u mnogim europskim državama.

Vezani članci Savo, stanovnik Klana Migrantske rute kroz Gorski kotar sve su aktivnije: "Došla su trojica, tražili su samo da im kupim hrane. Dali su mi novac i otišao sam u trgovinu" Ilegalni migranti u Vučjaku (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Human Rights Watch zbog migranata pozvao na blokiranje hrvatskog ulaska u Schengen

"U našoj konačnoj izjavi zatražit ćemo od Europe da plaća 10 milijardi eura godišnje ako doista želi zaustaviti imigraciju prema Europi", rekao je Gadafi.

Gadafi je govorio na skupu afričkih predsjednika i premijera u
libijskom Sirtu kojim se obilježava sedma obljetnica osnivanja Afričke unije. "Mi želimo afričko-europski summit što je prije moguće. Želimo da nas se smatra partnerima. Mi želimo potporu ali bez preduvjeta", rekao je.

U izvješću UN-a iz srpnja 2006. stoji kako svake godine najmanje 200.000 Afrikanaca ilegalno uđe u Europu, a još 100.000 ih se uhvati u pokušaju.

Neki kreću iz zapadne Afrike i u trošnim brodovima pokušavajući doći do Kanarskih otoka. Drugi prvo prelaze Saharu, pa zatim preko Maroka ili Libije pokušavaju preći Sredozemlje. Neki iz Somalije pokušavaju doći do Europe ili do zemalja Perzijskog zaljeva preko Jemena.