Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nitko ga ne shvaća ozbiljno'

Delo: Pahor je olako obećao svoj glas Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor možda je previše olako obećao slovenski glas Angeli Merkel za njenu viziju izlaska iz krize koju je Europskoj uniji i euro-zoni donijela prezaduženost nekih država te nestabilnost zajedničke valute.

Ocjena je to u komentaru vodećeg slovenskog lista Delo nakon nedavnog kraćeg posjeta njemačke kancelarke Ljubljani. Pahorova vlada na domaćoj političkoj sceni rapidno gubi potporu pa je u Sloveniji 'nitko više ne shvaća ozbiljno'. No, s druge strane, iako Slovenija predstavlja manje od 0,5 posto BDP-a Europske unije, budući da je članica članica EU-a i euro-zone njen je glas itekako važan za njemačku čelnicu koja se zauzima za financijsku disciplinu i reforme, a protivi uvođenju euroobveznica, primjećuje tako u komentaru ljubljansko Delo.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Pitanje Kosova Ljubljana bijesna zbog Vučićeve izjave: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor

U sadašnjoj Europskoj uniji, koja je na prijelomnici, u velikoj krizi postoji više različitih ideja i potencijalnih savezništava za rješenje krize pa je Pahor njemačkoj kancelarki Angeli Merkel možda prebrzo i olako obećao svoj glas, a da o tome u Sloveniji nije bilo pravog promišljanja pa čak ni parlamentarne rasprave, navodi vodeći slovenski list.

'Treba biti svjestan da se u Europi rađaju nove ideje i savezništva, da je unatoč sadašnjoj krizi u Europskoj uniji više tzv. zdravih jezgara, a ne samo njemačko-francuska. Uz to, teško je hvatati korak s bogatim i najjačim državama koje traže u prvom redu rješenja koja odgovaraju njima samima', navodi vodeći slovenski dnevnik, dodajući da bi se Slovenija u raspravama o načinu izlaska iz krize u EU-u morala povezivati najprije s manjim državama koje o krizi razmišljaju na sličan način.

'Europa je na prijelomnici i nakon ove krize više neće biti ista. Radi se o sudbonosnim procesima, pa bi lider svake države, bila ona mala ili velika, u traženju rješenja trebao pokazati odvažnost, ne naslanjajući se samo na velike, pametnije i jače. U suprotnom ga u procesu oblikovanja nove Europe nitko neće shvaćati ozbiljno jer je svoj glas već unaprijed dao', navodi u komentaru vodeći slovenski list. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene