Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte tvrdi da je upozorila srbijanskog premijera Đinđića na pripremu atentata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša haška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da je sredinom veljače 2003. godine u Beogradu upozorila tadašnjeg premijera Zorana Đinđića da ima pouzdane informacije o pripremi atentata na njega i da prijetnje treba shvatiti ozbiljno.

U njezinoj knjizi "Lov", koja bi uskoro trebala biti objavljena u Italiji, kako prenosi agencija Beta koja je imala uvid u rukopis, Del Ponte piše da joj je premijer Đinđić tada rekao da priprema "napad na spregu između članova organiziranog kriminala i pripadnika snaga sigurnosti" Srbije, te da je već smijenio dvije glavne ličnosti Službe državne sigurnosti, jer nisu došli do bilo kakvih informacija o odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Špijunski triler Šešelj se žali: Nova istraga u Haagu Slika nije dostupna Del Ponte odlazi s mjesta glavne tužiteljice

"Rekla sam mu da bude vrlo oprezan. Pokazala sam mu interni izvještaj Haškog tribunala, dvije stranice s podacima o zavjeri da bude ubijen", piše Carla del Ponte i dodaje da mu je naglasila da "ne podcjenjuje tu stvar".

"Trebao bi ozbiljnije shvatiti tu prijetnju. Iskustvo me naučilo da se nikad ne zna. Možda su mnoge od ovih informacija netočne, ali možda u njima ima dovoljno istine", kazala je tada premijeru Đinđiću, na kojega je četiri dana nakon njezina upozorenja pokušan atentat u Novom Beogradu, na autocesti, kamionom koji je vozio Dejan Milenković Bagzi, kasnije svjedok-pokajnik na suđenju atentatorima.

U tom razgovoru, premijer Đinđić je Carli del Ponte kazao i da se Ratko Mladić navodno krije u blizini granice Srbije s Rumunjskom, da ga vlasti pokušavaju uvjeriti na dobrovoljnu predaju, kao i da ima informacije da "okružen ljudima koji ga naizgled čuvaju, ali ga u stvari vjerojatno drže kao zatvorenika i ubili bi ga da bi spriječili njegovo uhićenje".

Te osobe, koje je Đinđić opisao kao "vrlo bolesne ljude", u kontaktu su s kriminalcima i bliski su pojedinim dužnosnicima policije i vojske, piše bivša haška tužiteljica, tvrdeći da joj je Đinđić obećao da će Mladić biti uhićen do ljeta te (2003.) godine, te da Srbija teška pitanja suradnje s Haagom treba riješiti što prije i da je upravo to "dobar trenutak za suradnju, iako neki članovi vlade to nikako ne žele, jer bi ona podrazumijevala politički rizik".

Carla del Ponte piše i da je premijer Đinđić od nje tražio odgodu objavljivanja haške optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, navodeći da će ona donijeti ozbiljne političke probleme.

"Kosovo je velik problem za zemlju. Polako ide ka neovisnosti, dan za danom. Međunarodna zajednica pritišće Srbiju ne samo da to prihvati, već i da se ona brine o Kosovu, da pokrajina više ne bi morala ovisiti od resursa i proračuna Srbije", kazao je Đinđić, po pisanju Del Ponte. Ona za tadašnje srbijanske vlasti kaže da su zaključili da mogu iskoristiti ubojstvo premijera Đinđića za olakšavanje pritiska zbog nesuradnje s Haškim sudom, te tvrdili da je on 12. ožujka 2003. godine ubijen zato što je surađivao s tim sudom.

"To objašnjenje ubojstva je smiješno", zaključuje Carla del Ponte u svojoj knjizi "Lov", koja bi trebala izići 20. ožujka i čiju su odgodu objavljivanja od haškog suda tražili predstavnici Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Vlade Srbije prije nekoliko dana, tvrdeći da bi njezino objavljivanje moglo otežati napore vlasti u Srbiji da uhite preostale odbjegle haške optuženike, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene