Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj još se prije tri godine žalio na istražitelje tužiteljstva tvrdeći da su svjedoci bili pod pritiskom, da ih se podmićivalo, pa čak i da im se prijetilo. Riječ je o istražiteljima iz tima Carle del Ponte.


Istražitelji haaškog tužiteljstva i sami su postali predmetom istrage. Haški je sud potvrdio da je sudsko vijeće u slučaju Šešelj odlučilo imenovati neovisnog istražitelja, odnosno prijatelja suda koji će provjeriti tvrdnje o mogućim prijetnjama, pritisku i podmićivanju svjedoka.

Vezani članci Slika nije dostupna Predstavljena 'Gospođa tužiteljica' Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima

>> Carla Del Ponte ide na optuženičku klupu?

'Kada istraga krene, a to se još nije desilo, odnosi se na istražitelje haaškog tužiteljstva koji nisu imenovani u odluci sudskog vijeća i ne odnosi se na bivšu tužiteljicu ili bilo kojeg drugog tužitelja haškog tribunala kako su to neki mediji pogrešno naveli', rekla je Nerma Jelačić, glasnogovornica Haškog suda.

Šešelj se na istražitelje žalio u podnesku sudu predanom prije tri godine. Riječ je o šestorici svjedoka, uglavnom članova, simpatizera ili dragovoljaca Srpske radikalne stranke. Tužiteljstvo je navodno prijetilo tužbama za zločine ako ne svjedoče, nudilo dobro plaćen posao u zamjenu za iskaz ili čak novac.

'Ured tužitelja je uvjeren i uopće ne sumnja da je naše osoblje postupalo profesionalno i u okviru pravila. Surađivat ćemo s prijateljem suda jednom kada bude imenovan', kazao je Frederich Swinnen, savjetnik glavnog tužitelja Brammertza. Profesor Mladen Ančić, ekspert obrane u čak tri predmeta pred haškim sudom tvrdi da takvi postupci tužiteljstva nisu neuobičajeni.

'Tužiteljstvo funkcionira na takav način da je i pritisak i manipulacija i navođenje svjedoka na davanje lažnih iskaza normalna praksa. Na samom sudu se bezbroj puta dogodilo da su svjedoci tužiteljstva uhvaćeni u laži. Najpoznatiji slučaj manipulacije i pritiska bio je slučaj Ante Furundžije, časnika HVO-a koji je osuđen na deset godina zatvora jer nije pristao svjedočiti protiv svog zapovjednika Blaškića', kaže Ančić.

Profesor dodaje da je kršenje pravila teško dokazati. Tužiteljstvo se uvijek može braniti da su nudili prekid istrage protiv svjedoka u zamjenu za iskaz u postupku protiv većeg zločinca. Na sličan način se preseljenje u SAD može predstaviti kao zaštita identiteta svjedoka, a ne mito.