Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte odlazi s mjesta glavne tužiteljice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije Carla del Ponte ne namjerava produljiti mandat na svoju dužnost, koji istječe u rujnu, već je namjerava prepustiti nekom drugom tko će na njezinom mjestu ostati do kraja rada suda planiranom za kraj 2010. godine.

'Mislim da je pravo vrijeme da odem. Nakon osam godina, ne namjeravam više ostati na ovom poslu", rekla je novinarima Del Ponte, švicarska odvjetnica koja će idući mjesec navršiti 60 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Špijunski triler Šešelj se žali: Nova istraga u Haagu Slika nije dostupna Carla del Ponte protivi se puštanju Gotovine

Del Ponte je treća glavna tužiteljica od osnivanja suda, a tu je
dužnost počela obavljati 1999., nakon Južnoafrikanca Richarda Goldstonea i Kanađanke Louise Arbour. 

Na dužnosti glavne tužiteljice ostala je dva mandata, postavši, prema mišljenju promatrača, sinonimom za pokušaje suda da uhiti najokorjelije bjegunce optužene za ratne zločine.

Unatoč razočaranju zbog neizricanja kazne bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću koji je umro samo mjesec dana prije završetka sudskog procesa koji se vodio protiv njega, Del Ponte je izjavila kako vjeruje da je učinila puno, a tomu u prilog ide i činjenica da se trenutačno na sudu vode sudski procesi protiv 61 optuženika.

'Ako pogledate što sam učinila tijekom svoja dva mandata, mislim da je riječ o povijesnom postignuću. Sad je vrijeme da se vratim normalnom životu. Smatram da mogu otići bez problema jer sada na sudu više nema daljnjih istraga. Samo se pripremaju suđenja i provode sudski procesi. Moj će nasljednik imati puno jednostavniji posao', rekla je Del Ponte, dodavši kako je riješila mnoga teška pitanja, poput pristupa svjedocima, jednako kao i pristupa dokumentima s područja balkanskih zemalja.

ICTY je 1993., u vrijeme krvavih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije osnovalo UN-ovo Vijeće sigurnosti. Vijeće sigurnosti dalo je uputu Sudu da svoje posljednje prvostupanjske presude donese do kraja 2008., a da žalbene postupke okonča do kraja 2010.

Del Ponte, koja je do stupanja na dužnost u ICTY-u obavljala dužnost švicarske državne tužiteljice te je bila stručnjakinja za istragu organiziranog kriminala i trgovinu drogom, rekla je kako će s predstavnicima švicarske vlade razgovarati o tomu što bi mogao biti njezin idući posao, no nije isključila mogućnost suradnje s UN-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene