Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovala je u dvodnevni posjet Beogradu, gdje će s najvišim srbijanskim dužnosnicima razgovarati o provođenju Akcijskog plana Vlade Srbije za uhićenje Ratka Mladića i drugih odbjeglih haških optuženika.


Danas poslijepodne Del Ponte će razgovarati s koordinatorima Akcijskog plana, tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem i šefom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, te potpredsjednicom Vlade Srbije Ivanom Dulić Marković.

Vezani članci Slika nije dostupna Del Ponte zanima istraga o trgovini organa na Kosovu Slika nije dostupna BBC: Švicarske vlasti ponovno upozoravaju Carlu del Ponte

Nakon tih razgovora, kako je priopćeno, nitko od njih neće se obratiti novinarima.

Drugog dana boravka u Beogradu Carla del Ponte će se sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, te ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem.

Glavna haška tužiteljica sredinom listopada trebala bi ocjenu o tome da li vlasti Srbije čine sve što mogu kako bi uhitile Mladića i druge haške optuženike priopćiti nadležnima u Europskoj uniji, koja će nakon toga odlučiti o eventualnom nastavku pregovora sa Srbijom.

Pregovori Srbije i EU prekinuti su u svibnju ove godine, zbog toga što vlasti u Beogradu - unatoč obećanjima - nisu izručile optuženog Ratka Mladića Haškom sudu.