Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godišnji sastanak Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu otvoren je pozivima supredsjedatelja poslodavcima neka pokažu inovativnost i suradnju u upravljanju kako bi odgovorili na izazove kao što su gospodarska nestabilnost i klimatske promjene.


Tradicionalan skup gospodarstvenika i političara, koji će u pet dana održati više od 240 zasjedanja s 2,500 sudionika, počeo je u švicarskom zimovalištu nekoliko dana nakon potresa na svjetskim tržištima kapitala koji su izazvali pad burzovnih indeksa zbog straha od recesije u Sjedinjenim Državama.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

Milijarder George Soros pozvao je u srijedu vlade na masovnu injekciju regulative i nadzora nad financijskim tržištima čije su
pretjerane slobode, drži Soros, izazvale 'ne jednu redovitu krizu, već kraj jednog doba'.

'Vlasti se moraju uključiti i pregledati knjige' financijskih
institucija i dati jamstva da će 'spasiti, čak preuzeti banke koje
su postale nesolventne', rekao je.

Soros je predvidio preraspodjelu moći i bogatstava jer 'će recesiju u razvijenom svijetu pratiti suprotni trend u zemljama u razvoju'.

Ekonomist Nouriel Roubini ocijenio je u raspravi da 'postoji teška recesija u SAD-u, da je u tijeku usporavanje rasta u zemljama koje će biti nove gospodarske sile te da je nastupilo veliko usporavanje u Europi'.

U sličnoj raspravi vođenoj lani u Davosu, Roubini je bio jedini koji je predvidio financijsku krizu u SAD-u što se kosilo s tada vladajućim općim optimizmom.