Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se poziv NATO-a

Zbog ruske prijetnje Danska na raspolaganje stavila dodatnih 800 vojnika za baltičke zemlje

NATO vojnici (Foto: Dnevnik.hr)
NATO vojnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Danska je u utorak priopćila da će bojnu s 800 vojnika staviti na raspolaganje NATO-u kao moguće pojačanje u baltičkim zemljama zbog ruske prijetnje.

Danska je spremna poslati osamsto vojnika za NATO u baltičke zemlje. Ta je nordijska zemlja već poslala oko dvjesta ljudi i borbene zrakoplove u Estoniju i u Litvu te fregatu na istok Baltičkog mora.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Zadali si rok Rusija mobilizira 100.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu u Ukrajini Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

"Već smo uvelike prisutni na terenu, ali smo spremni učiniti i više", rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji. "Zato će vlada predložiti da se u baltičke zemlje pošalje bojna s oko osamsto vojnika", rekla je na konferenciji posvećenoj danskoj pomoći u ukrajinskoj krizi.

Bojna je već u stanju pripravnosti kako bi se mogla poslati u slučaju potrebe. NATO treba uputiti službeni zahtjev da bi Danska mogla poslati te vojnike na teren, dodala je predsjednica vlade.

Fredriksen će u srijedu i u četvrtak boraviti u Estoniji, Latviji i Litvi s predsjednicima danskih stranaka kako bi posjetila danske vojnike.

Vijest dolazi nakon govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u danskom parlamentu, gdje je zahvalio Kopenhagenu na pomoći.

Danska je, kao i mnoge europske zemlje, poslala oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se obrani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene