Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježen i u Zagrebu

Sretan vam Dan Europe: Znate li sve ove informacije o Europskoj uniji?

Videozid Marije Miholjek o Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Videozid Marije Miholjek o Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Marije Miholjek o Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Marije Miholjek o Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Marije Miholjek o Europskoj uniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Obilježava se Dan Europe. 9. svibnja prije 69 godina tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je deklaraciju kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik.

Iz te je zajednice nastala današnja Europska unija. Na Europskom trgu u Zagrebu građani su imali priliku upoznati se s radom i ustrojem Europske unije.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Rođendan Europske unije slavi se u svim državama članicama. Europska Unija broji 28 zemalja članica. Posljednja pridružena je Hrvatska, i to 1. srpnja 2013. Prostire se na više od 4 milijuna kilometara četvornih i broji 508 milijuna stanovnika.

Površinom najveća država članica je Francuska, a najmanja Malta. Europska unija ima 24 službena jezika.

Euro je službena valuta u 19 od 28 država članica. Te države zajedno čine europodručje.

Europska zastava simbolizira europsko jedinstvo i identitet u širem smislu. Sastoji se od 12 zlatnih zvijezda postavljenih u krug na plavoj podlozi.

Zvijezde su simbol jedinstva, solidarnosti i sklada među narodima Europe, a krug označava - jedinstvo. Broj zvijezda nije povezan s brojem zemalja članica.

Himna Europske unije je "Oda radosti". Nema tekst, samo glazbu. Nije zamjena za nacionalne himne država članica, već se njome slave zajedničke vrijednosti.

Robert Schuman tvorac je projekta europske integracije. Nekadašnji francuski ministar vanjskih poslova 9. svibnja 1950. predstavio je međunarodno poznat Schumanov plan.

Njime je predložena zajednička kontrola proizvodnje ugljena i čelika. 9. svibnja danas se smatra danom rođenja Europske unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene