Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Daljnje zaoštravanje odnosa Gruzije i Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tbilisi će blokirati članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) sve dok Moskva ne ukine gospodarske sankcije Gruziji, objavila je u srijedu gruzijska središnja banka, našto je ruski predsjednik Vladimir Putin Gruziji poručio da ne izaziva ili ucjenjuje Rusiju zbog odluke o sankcijama protiv svog južnog susjeda.

- Gruzija neće poduprijeti članstvo Rusije u WTO-u sve dok traju sankcije, poručio je predsjednik Gruzijske narodne banke Roman Gotsiridze, istaknuvši da ruska odluka neće utjecati na nacionalnu valutu lari i inflaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Užas u Međimurju: Konobar natjerao maloljetnika da ga oralno zadovolji, sve je i snimio Vladimir Putin Obljetnica invazije Zapad je pokušao slomiti rusko gospodarstvo i sankcijama uništiti Putina: Je li precijenio svoju moć?

- Ove sankcije predstavljaju ponašanje jedne necivilizirane zemlje i teško je uopće zamisliti da zemlja koja u blokadi drži susjednu zemlju može biti članica G8, dodao je.

Kao članica WTO-a, Gruzija može blokirati pristup novih kandidata. Rusija već više od deset godina pokušava ući u WTO, ali s tim se još uvijek ne slaže ni SAD.

Putin je na prijetnje blokadom članstva u WTO-u ljutito reagirao i poručio da "nikome neće dozvoliti da s Rusijom razgovara jezikom provokacija i ucjene". 

Donji dom ruske Dume također je uznemiren "proturuskom i protudemokratskom politikom Gruzije", te predlaže "oštrije mjere" od postojećih.

Ocijenivši politiku gruzijskih vlasti "izrazito proturuskom", Moskva je hitno poduzela niz mjera protiv Gruzije pa je tako u Moskvi policija izvršila brojne racije na tvrtke u vlasništvu Gruzijaca, zaplijenila pola milijuna boca gruzijskog vina, pozatvarala kasina i hotele, a odgođeno je i gostovanje gruzijskog baleta. 

Moskva navodno namjerava Gruzijcima koji rade u Rusiji zabraniti i slanje novca u domovinu, no Gotsiridze je tu mogućnost nazvao "smiješnom", ocijenivši da će samo naškoditi ugledu ruskog bankarskog sustava u svijetu.

No, Moskva ima puno asova u rukavu ukoliko želi još više zaoštriti odnose. 

Ruski Gazprom i dalje opskrbljuje Gruziju plinom, a 2.000 do
3.000 ruskih vojnika stacioniranih u Gruziji čeka na povlačenje.
 
Moskva bi to povlačenje, predviđeno za 2008., mogla i ubrzati, no to će ovisiti o ponašnju vlasti u Tbilisiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene