Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjednici u povorci prolaze gradom Abujom u Nigeriji te pozivaju na oslobađanje školarki koje je teroristička skupina Boko Haram otela još u travnju ove godine. Djevojke koje su uspjele pobjeći, ispričale su svoja, zaista potresna, svjedočanstva.


Boko Haram je otete djevojke i djevojčice koristio i na prvim linijama sukoba s vojskom, stoji u najnovijem izvješću Human Rights Watch grupe, koje je objavljeno u ponedjeljak.

Vezani članci Slika nije dostupna Za eksploziju bombe u Nigeriji odgovoran Boko Haram? Slika nije dostupna Zašto nigerijska vojska ne može poraziti Boko Haram?

U njemu su posebno naglašena svjedočanstva na desetine otetih djevojaka, koje su prepričale fizička i psihološka zlostavljanja koja provode militanti Boko Harama.

Jedna 19-godišnja djevojka u izvještaju svjedoči da je bila primorana sudjelovati u borbama na prvoj crti. 'Rekli su mi da im nosim rezervno streljivo i ležim u travi dok se oni bore. Dolazili su do mene po još metaka kako se borba razvijala tijekom dana', priča neimenovana djevojka.

Boko Haram oslobodit će 219 djevojaka

'Kad su stigle snage sigurnosti i počele pucati po nama, pala sam na tlo od straha. Pobunjenici su me vukli po tlu za sobom dok su bježali nazad prema kampu', dodala je. U jednoj drugoj operaciji militanata, dodali su joj i nož te zatražili da ubije petoricu zarobljenih odmetnutih civila koje su doveli u kamp na smaknuće.

'Drhtala sam od užasa i nisam to mogla učiniti. Supruga vođe kampa uzela je nož i ubila ih', rekla je djevojka.

Druge djevojke svjedočile su i o silovanjima te fizičkom nasilju, uključujući i jednu koja je rekla da su joj stavili omču oko vrata i prijetili vješanjem sve dok se nije preobratila na islam.

HRW ističe da je više od 500 žena i djevojčica oteto od početka pobune 2009. godine, iako druge procjene govore o čak 1.000 otetih, prenosi Stuff.co.nz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju