Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpski ministar o neredima

'Spriječili smo krvoproliće, nasilje će se svakom obiti o glavu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasilje će se svakome obiti o glavu, a policija je spriječila krvoproliće, istaknuo je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Nakon pucnjave na slavljeničkoj paradi KC Chiefsa Ranjene 22 osobe Policija otkrila razlog pucnjave u kojoj je ubijena radijska voditeljica: Uhićena dva maloljetnika

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je novinarima da je po policijskim procjenama bilo oko 6000 onih koji su željeli napasti sudionike Parade ponosa i da su na policajcima koji su ih u tome sprječavali, istresli svoj bijes.

>> Ratno stanje: Zbog gay parade ulicama Beograda tekla krv

Dačić je čestitao svim pripadnicima MUP-a na uspješno obavljenom zadatku, kojih je bilo 5600. Zaključio je da bi bez policije bilo velikih i težih posljedica. Dačić je naglasio da ni jedan policijski kordon nije probijen, a da je od napada, uglavnom kamenjem, ciglom i kamenim kockama, ozlijeđeno više od 120 pripadnika MUP-a.

Granica između vandalizma i prosvjeda

Ministar je istaknuo da je, prema riječima policajaca, današnji zadatak bio jedan od najtežih u proteklim godinama po količini mržnje, agresivnosti i brutalnosti. Naglasio je to što se dogodilo na ulicama Beograda, nikad više ne smije ponoviti i dodao da je 'policija samo radila svoj posao i da njezine pripadnike nitko ne pita što se njima sviđa', prenosi Tanjug.

Dačić je apelirao na predstavnike političkih stranaka, medije i dužnosnike javne vlasti, da zajedno povuku jasnu granicu između vandalizma, huliganstva, ekstremizma i protesta s druge strane. Rekao je i da je policija, koja je sedam sati držala svoje položaje, uspjela uspostaviti javni red i mir, i da je oko 190 osoba već privedeno. Prema Dačiću, pripadnici policije nisu reagirali na mnogobrojne verbalne provokacije, već samo u slučajevima kada su bili direktno fizički napadnuti i ugroženi.

Bolje prst nego pendrek na čelu

Po njegovim riječima, ukoliko neko misli da je napad na policiju način da se izražava politički stav to nije dobro i to ne dogovara demokratski uređenim državama. 'Što policija trebala napraviti? Da pusti 6000 ljudi da napadne onih drugih 1000, ili da se poubijaju i zapale strane ambasade i Radio televizija Srbije?', zapitao se Dačić.

Istaknuo je da svatko ima pravo prosvjedovati i tražiti smjenu ili ostavku, ali nasilje će se svakom obiti o glavu. 'Svi moraju da staviti prst na čelo i zamisliti se, jer to je bolje nego da dobiju kamen ili pendrek u čelo', rekao je ministar unutrašnjih poslova. On i ravnatelj policije Milorad Veljović, uz ozlijeđene policajce, obišli su i dvojicu izgrednika, kao i švicarskog državljanina, koji je ozlijeđen u restoranu poslije završetka Parade ponosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene