Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nasilje će se svakome obiti o glavu, a policija je spriječila krvoproliće, istaknuo je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.


Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je novinarima da je po policijskim procjenama bilo oko 6000 onih koji su željeli napasti sudionike Parade ponosa i da su na policajcima koji su ih u tome sprječavali, istresli svoj bijes.

Vezani članci Turska policija suzavcem rastjerala Paradu ponosa Policija suzavcem rastjerala Paradu ponosa u Istanbulu: Privedeno dvadesetak osoba, među njima i fotoreporter Slika nije dostupna Zakazan Pride u Beogradu: Hoće li opet biti otkazan?

>> Ratno stanje: Zbog gay parade ulicama Beograda tekla krv

Dačić je čestitao svim pripadnicima MUP-a na uspješno obavljenom zadatku, kojih je bilo 5600. Zaključio je da bi bez policije bilo velikih i težih posljedica. Dačić je naglasio da ni jedan policijski kordon nije probijen, a da je od napada, uglavnom kamenjem, ciglom i kamenim kockama, ozlijeđeno više od 120 pripadnika MUP-a.

Granica između vandalizma i prosvjeda

Ministar je istaknuo da je, prema riječima policajaca, današnji zadatak bio jedan od najtežih u proteklim godinama po količini mržnje, agresivnosti i brutalnosti. Naglasio je to što se dogodilo na ulicama Beograda, nikad više ne smije ponoviti i dodao da je 'policija samo radila svoj posao i da njezine pripadnike nitko ne pita što se njima sviđa', prenosi Tanjug.

Dačić je apelirao na predstavnike političkih stranaka, medije i dužnosnike javne vlasti, da zajedno povuku jasnu granicu između vandalizma, huliganstva, ekstremizma i protesta s druge strane. Rekao je i da je policija, koja je sedam sati držala svoje položaje, uspjela uspostaviti javni red i mir, i da je oko 190 osoba već privedeno. Prema Dačiću, pripadnici policije nisu reagirali na mnogobrojne verbalne provokacije, već samo u slučajevima kada su bili direktno fizički napadnuti i ugroženi.

Bolje prst nego pendrek na čelu

Po njegovim riječima, ukoliko neko misli da je napad na policiju način da se izražava politički stav to nije dobro i to ne dogovara demokratski uređenim državama. 'Što policija trebala napraviti? Da pusti 6000 ljudi da napadne onih drugih 1000, ili da se poubijaju i zapale strane ambasade i Radio televizija Srbije?', zapitao se Dačić.

Istaknuo je da svatko ima pravo prosvjedovati i tražiti smjenu ili ostavku, ali nasilje će se svakom obiti o glavu. 'Svi moraju da staviti prst na čelo i zamisliti se, jer to je bolje nego da dobiju kamen ili pendrek u čelo', rekao je ministar unutrašnjih poslova. On i ravnatelj policije Milorad Veljović, uz ozlijeđene policajce, obišli su i dvojicu izgrednika, kao i švicarskog državljanina, koji je ozlijeđen u restoranu poslije završetka Parade ponosa.