Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Da šetamo zajedno'

Ratno stanje: Zbog gay parade ulicama Beograda tekla krv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeno je 207 izgrednika, a materijalna šteta se procjenjuje na milijun eura!

Nakon šetnje Parade ponosa njezini sudionici nastavili su druženje u Studentskom kulturnom centru. Za to vrijeme policija je imala pune ruke posla s bijesnim huliganima, protivnicima parade. Najopasnije je bilo na Terazijama, kod Hrama Svetog Save i na Slaviji, a prema posljednjim podacima ozlijeđeno je 124 policajaca, od kojih jedan ima slomljenu nogu prenosi Blic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srpski ministar o neredima 'Spriječili smo krvoproliće, nasilje će se svakom obiti o glavu!' Slika nije dostupna Molba Srpskog sabora Dveri Prosvjednici na ulicama Beograda traže otkazivanje gay parade

Kod crkve Sv. Marka zapaljena su četiri kontejnera kojima su se pokušale razbiti policijske snage, a zapaljeno je i nekoliko automobila, među kojima i jedan policijski.

Uhićeno je 207 osoba, a u pritvoru je zadržano 100 osoba, piše Press. Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policiju danas napadalo 6000 nasilnika.

Iz policije je priopćeno kako je u neredima povrijeđeno oko 120 osoba. 'Imamo nekoliko ozbiljnih slučajeva s povredama ekstremitetima, ali su svi u stabilnom stanju', rekao je Vlada Đujić, direktor kirurgije u Urgentnom centru.

Zapaljene prostorije Demokratske stranke

Izgrednici su upali u prostorije sjedišta vladajuće Demokratske stranke koje su demolirali i zapalili, a nakon toga su napali i vatrogasce koji su došli ugasiti požar. Tijekom nereda napadnuta je i zgrada Radio-televizije Srbije, a huligani su se popeli i na skele zgrade Skupštine Srbije, bezuspešno pokušavajući da uđu unutra, prenosi B92.

Demolirane su i neke trgovine, a osim kamenja i cigli prosvjednici su koristili baklje i molotovljeve koktele.

Agencija DPA javlja da središte Beograda s razbijenim staklima, slomljenim prometnim znakovima i prevrnutim kontejnerima nalikuje na ratnu zonu. Po pisanju stranih agencija, najveći broj prosvjednika na ulicama Beograda su bili pripadnici navijačkih i neonacističkih skupina i drugih ekstremističkih organizacija.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je kako su huligani načinili materijalnu štetu veću od milijun eura. Ustvrdivši da je 'grad potpuno uništen', Đilas je naveo kako je najvažnije da nije izgubljen nijedan ljudski život.

Građani ljuti zbog blokiranih ulica

Glasnogovornik republičkog tužiteljstva Tomo Zorić za B92 kazao je da će tužiteljstvo i policija učiniti sve na identifikaciji svih koji su danas počinili kaznena djela i napadali policiju. Svi ključni incidenti, kako je rekao, snimljeni su i video snimci nasilja služit će kao dokaz u kaznenim postupcima koji će uslijediti.

Paradu su inače uz velik broj policajaca, osiguravali i helikopteri te policajci na konjima. Oko 10 sati 250 protivnika parade je počelo gađati policiju kamenjem i ciglama, a na mnogim mjestima se pokušao razbiti policijski sigurnosni lanac. Na centralnom gradskom trgu Slavija policija je oko 11 sati morala upotrijebiti suzavac u sukobu s prosvjednicima.

Parada je službeno počela u 11 sati, a prije samog početka uhićeno je 15-ak osoba. Očekivano, prostor predviđen za paradu bio je pod velikim osiguranjem.

>> Prosvjednici na ulicama Beograda traže otkazivanje gay parade

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene