Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni su ozbiljni

Dačić kaže da nije riječ o jeftinoj propagandi u prosvjednoj noti zbog poništenja presude Stepincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić odbacio je u srijedu hrvatske kritike u povodu prosvjedne note zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu i zanijekao da je riječ o jeftinoj propagandi i pokušaju destabiliziranja Hrvatske.

"Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike", rekao je Dačić u odgovoru Kovaču.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić, arhiva (Foto: AFP) Napad na vaterpoliste u Splitu Srbija uručila prosvjednu notu Hrvatskoj: ''Više od samog incidenta brine takvo ozračje'' Ivica Dačić (Foto: Pixell) Nakon prosvjedne note Ivica Dačić: "Zaprepašten sam licemjerstvom i bezobrazlukom Hrvatske"

Dačić se dotaknuo i obilježavanja kontroverznog ustanka u Srbu tijekom kojega je organiziran i kontraskup i prosvjed protiv obilježavanja kojega je nazvao ustaškim.

"Možda naša prosvjedna nota Hrvatskoj ministra Kovača osobno podsjeća na (Slobodana) Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsjećaju, nego oni jesu nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", smatra Dačić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ocijenio je u srijedu da srbijanska prosvjedna nota zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu "predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njezin rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju".

"Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i prije proslave operacije Oluja", rekao je Kovač nakon prvog sastanka Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU.

Dačić je u odgovoru Kovaču, koji prenosi srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, upozorio da u prosvjednoj noti Srbije nema lažnih citata kako je naveo Kovač, "već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. u zagrebačkoj katedrali, gdje on propovjeda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal".

"Dok je Hitler za Nijemce i cio svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a s njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti", kaže Dačić.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene