444730
444730
444730
444730
444730

MINISTAR O NOTI IZ SRBIJE ' Riječnik podsjeća nažalost na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju'

  • , 27.07.2016., 18:43
  • Autor:
  • komentara

Srbijanska prosvjedna nota zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu uz tvrdnje Beograda da je to rehabilitacija fašizma i NDH, predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njezin rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju, ocijenio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL )
Miro Kovač (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL )

"Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i prije proslave operacije Oluja", rekao je Miro Kovač u izjavi za novinare nakon prvog sastanka Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

"To je jedan recept iz '90-ih godina. Riječnik podsjeća nažalost na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju", rekao je.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Kovač je pozvao vlasti u Srbiji da se u javnoj komunikaciji koriste "racionalnim, razumnim riječnikom" kako bi se gradili dobrosusjedski odnosi i rekao je da ovakav način komunikacije ne pridnosi takvom ozračju.

"Ove kvalifikacije, i moram reći izmišljotine... koje se tiču kardinala Stepinca su neprihvatljive. Tu se radi o miješanju u unutarnje stvari RH", istaknuo je.

'Želimo da Srbija ima europsku perspektivu'

U ministarstvu vanjskih i europskih održan je u srijedu prvi sastanak Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Sastankom je predsjedao Kovač, a među sudionicima su bili ministri pravosuđa Ante Šprlje i branitelja Tomo Medved. Povjerenstvo je osnovano prošli tjedan, dan nakon što je Srbija otvorila pregovore u navedena dva poglavlja.

"Mi ćemo se na redovnoj osnovi sastajati. Želimo da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema članstvu u EU jer to onda automatski znači da će Srbija ispuniti sve one kriterije, zahtjeve koje smo postavili u okviru poglavlja 23... ", rekao je Kovač.

Šprlje je rekao nakon sastanka da će se u ovom postupka pregovora RH držati načela koji vrijede u svim modernim europskim državama i da će to tražiti i od Srbije te da očekuje da Srbija uskladi svoje zakone s pravnom stečevinom EU-a.

Medved je kazao da u okviru povjerenstva njegovo ministarstvo zajedno s braniteljskim udrugama ima posebnu ulogu, a to je praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o tzv. regionalnoj jurisdikciji. RH je zatražila od Srbije, a Srbija je preuzela obvezu da promijeni taj zakon i uskladi ga s pravnom stečevinom EU, kazao je.

"Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", naglasio je.

Drugo pitanje koje će se također pažljivo pratiti je, kako je dalje rekao, aktivan i konkretan doprinos Srbije u pronalasku nestalih osoba kako bi 20 godina poslije Domovinskog rata obitelji koje traže svoje najmilije mogle naći svoj mir.

Na pitanje novinara da komentira kritike da i Hrvatska i druge zemlje imaju sličan zakon o regionalnoj jurisdikciji, Šprlje je odgovorio da "nije točno da imaju iste zakone".

"Zakon u Srbiji ima određene specifičnosti koje nisu uobičajene u drugim zemljama EU-a i zbog toga mi tražimo da se taj zakon promijeni", kazao je.

Na komentar novinara da bi iz Srbije moglo doći kritike zbog neprimjerenog znakovlja, ustaških majica i uzvika na obilježavanju 75. obljetnica ustanka naroda Like u Srbu, Kovač je rekao da u hrvatskom ustavu jasno stoji da RH nije zasnovana na ideologiji komunizma niti fašizma ili nacizma.

"Ukoliko je bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježlja mi to osuđujemo kao država. RH je pravna država, ona nije bazirana na NDH, mi nismo sljednici NDH... ", rekao je Šprlje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se