Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć i HGSS-a

VIDEO Spašen je zarobljeni speleolog: ''Ovo nije samo priča o spašavanju, već i svjedočanstvo o nevjerojatnom duhu i solidarnosti''

Američki speleolog Mark Dickey koji je 2. rujna ostao zarobljen na dnu spilje na jugu Turske spašen je, objavila je Turska speleološka federacija.

"Mark Dickey je izišao", objavila je Turska speleološka federacija dodajući da je operacija spašavanja uspješno završena.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

 

U njegovu spašavanju sudjelovalo je nekoliko međunarodnih timova, među njima i tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Akcija je trajala 58 sati bez prestanka i u njoj je sudjelovalo 200 spasitelja te gotovo isto toliko članova timova na površini.

Dickey je nakon izvlačenja iz jame helikopterom prebačen u bolnicu, a novinarima je rekao kako je mislio da neće preživjeti ovo iskušenje nakon što mu se stanje pogoršalo.

Pročitajte i ovo Svijeće na mjestu prometne nesreće u kojoj je poginula mlada rukometašica - 4 ugašena tri života Brat poginulih sestara u Dicmu: "Zašto ne vidite vapaje malih ljudi, nego samo gledate sebe i svoje guzice, svoje fotelje?"

Pročitajte i ovo Miroslav Plišo, otac oštećenika u Rovinju "Moja žena i dijete ne spavaju mirno": Otac teško ozlijeđenog muškarca ispred svingerskog kluba progovorio za Dnevnik Nove TV

Njegovi roditelji Debbie i Andy Dickey istaknuli su da je spašavanje njihova sina bilo neopisivo olakšanje koje ih je ispunilo nevjerojatnom radošću: "Mark je snažan i vjerujemo u njegovu snagu, ali smo u potpunosti znali da mu je prijeko potrebna ogromna i trenutna podrška. Naše su molitve uslišane i teško je izraziti zahvalnost koju imamo za međunarodnu speleološku zajednicu."

Dickeyjeva zaručnica Jessica Van Ord također je pomagala, naime, ona je ostala s njim u špilji dok mu nije bilo dobro, a kasnije je izašla.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene