Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RATNI ZLOČIN

Crnogorsko tužiteljstvo istražuje umirovljenog admirala Samardžića zbog sumnji u ratne zločine 1991. u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Specijalno državno tužiteljstvo je po službenoj dužnosti formiralo kazneni predmet nakon teksta objavljenog na crnogorskom portalu pod naslovom "Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića".

Nakon teksta objavljenog na crnogorskom portalu pod naslovom "Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića", Specijalno državno tužiteljstvo je po službenoj dužnosti formiralo kazneni predmet protiv tog umirovljenog admirala Jugoslavenske ratne mornarice kako bi se utvrdilo postojanje sumnje u ratne zločine počinjene 1991. u Splitu.

Predmet je dodijeljen u rad specijalnom tužitelju, potvrđeno je iz ureda glavne tužiteljice Crne Gore Maje Jovanović za Vijesti.

Taj medij objavio je tekst o Samardžićevoj ulozi kao časnika tadašnje JRM-a u napadu na ciljeve u Splitu i okolici 15. studenoga 1991. Ratni brodovi u sastavu TG "Kaštela", među kojima je bila i raketna topovnjača RTOP - 406 pod zapovjedništvom tadašnjeg poručnika fregate Dragana Samardžića, iz odmazde zbog hrvatskih snaga koje su ranije improvizovanim torpedom pogodile i teško oštetile patrolni čamac, u ranim jutarnjim satima napale su i granatirale ciljeve u Splitu i na okolnim otocima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin Pokrenuta istraga protiv bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osumnjičenog za silovanje u Lovasu 1991.

Pročitajte i ovo Sudski čekić NESELEKTIVNI NAPAD Podignuta optužnica zbog ratnog zločina: Naredio bombardiranje Gospića, poginulo troje civila

Brodovi JRM-a pogodili su i brojne civilne objekte, ubijeno je dvoje civila, a ozlijeđeno pet, dok je ranjen i jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga. Na civilnim i kulturno-povijesnim objektima u Splitu nanesena je velika materijalna šteta.

Zbog toga je pred hrvatskim sudovima procesuiran 31 pripadnik JRM (većina njih u odsustvu jer su bili nedostupni hrvatskom pravosuđu) i 1993. osuđen na dugotrajne zatvorske kazne.

Samardžić nije htio komentirati te navode.

 

 

.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene