Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija pape Franje

Crkva pokušava ispraviti "sistemske greške" na summitu u Vatikanu

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Rimokatolička crkva mora ispraviti "sistemske greške" koje su omogućile da spolno zlostavljanje uzme maha diljem svijeta, a biskupi bi trebali početi sami čistiti svoje redove, rekli su u petak vodeći kardinali.

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga i Oswald Gracias iz Mumbaija govorili su drugog dana konferencije koju je papa Franjo sazvao kako bi se Crkva suprotstavila onome što je nazvao poplavom svećeničkog nasilja.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

"Prošla nas je godina naučila da su za sistemske greške u sankcioniranju svećenika na svim razinama uglavnom krive pukotine u načinu na koji uzajamno djelujemo i komuniciramo", rekao je Cupich.

Franjo u petak u Vatikanu nastavlja voditi summit o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece na kojemu se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Drugi dan četverodnevna summita prolazi u sjednicama na kojima se postavljaju pitanja i daju odgovori te dalje iznose svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja - da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera.

Na summitu se među ostalim svjedočenjima moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kad je imala 15 godina.

Ovaj summit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, među ostalima u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene