Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije

Clinton: Iranu ćemo nametnuti sankcije koje grizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Obamina administracija neće prihvatiti nuklearno naoružani Iran te da radi na sankcijama 'koje će gristi', kako bi režim u Teheranu pod pritiskom razotkrio svoj sumnjivi atomski program.

U govoru na skupu američko-izraelske lobističke udruge AIPAC u Washingtonu, Clinton je kazala da su dijelovi iranske vlade 'opasnost' da iranski narod i Bliski istok. Izrael smatra Iran smrtnom prijetnjom u svom dvorištu, osobito nakon razvoja boljih iranskih raketa i unapređenja iranskog nuklearnog programa do točke gdje bi proizvodnja oružja mogla biti izvediva, ističe u izvješću američka TV mreža MSNBC News. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopske naravi i da nije usmjeren prizvodnji oružja, no posljednja izvješća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), bacaju ozbiljnu sumnju na te tvrdnje. Clinton je upozorila na 'stvarne posljedice' ako iranski čelnici ne dokažu da su njihove nuklearne aktivnosti mirnodopske naravi.

Pročitajte i ovo Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat Ebrahim Raisi sukobi u Izraelu Iranski predsjednik: "Cionistički režim i njegovi pristaše moraju biti smatrani odgovornima"

'Naš cilj nisu dodatne sankcije, već sankcije koje grizu. Želim biti vrlo jasna: SAD je odlučan spriječiti Iran da pribavi nuklearno oružje', rekla je Clinton. Clinton je kazala da će, ako Iran razvije nuklearno oružje, to ohrabriti teroriste i potaknuti utrku u naoružanju koja bi destabilizirala Bliski istok. 'To je nedopustivo. Neprihvatljivo je za Sjedinjene Države. Neprihvatljivo je za Izrael. Neprihvatljivo za regiju i međunarodnu zajednicu', istakla je. Iran je odbacio nastojanja predsjednika SAD Baracka Obame da se diplomatski angažira, kao i paket poticaja koje nudi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka, kako bi zaustavio obogaćivanje urana, što je proces kojim se može proizvesti gorivo za atomsku bombu.

Izreal nestrpljiv

Izrael smatra Iran prijetnjom svom postojanju, a u njemu raste nestrpljenje za akciju protiv te države. Iran je već izložen trima krugovima sankcijama Vijeća sigurnosti UN, a SAD i njegovi europski saveznici vrše pritisak za četvrti paket sankcija. No Kina, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, za sada se protivi novim sankcijama Iranu, čiji je najveći trgovinski partner, i zagovara nastavak diplomatskih napora. Američka državna tajnica je na godišnjem skupu AIPAC-a govorila i o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, ističući kako je Izrael suočen s 'teškim, ali nužnim izborom' na putu prema postizanju mira na Bliskom istoku jer je 'status quo' s Palestincima neodrživ.

'Status quo je neodrživ za sve strane. On obećava samo nasilje i neostvarene težnje', rekla je Clinton. 'Postoji još jedan put. Put koji vodi prema sigurnosti i napretku za sve ljude u regiji. Za njega je potrebno da sve strane, uključujući Izrael, naprave težak ali nužan izbor', kazala je. Clinton je pozvala Izrael da poduzme korake za okončanje sukoba s Palestincima koji 'prijeti dugoročnoj budućnosti Izraela kao sigurnoj i demokratskoj židovskoj državi'. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao bi se obratiti skupu AIPAC-u u ponedjeljak navečer. U utorak će ga u Bijeloj kući primiti predsjednik Obama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene