Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema sastanka tajna

Clinton i Netanyahu 'žestoko' razgovarali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
State Department je potvrdio da je američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala dan ranije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, no odbio je kazati radi li se o 'žestokoj' razmjeni stajališta, kako pišu mediji.

New York Times je izvijestio da je razgovor bio 'žestok' i da je premijer bijesno reagirao na plan američkog predsjednika da podrži izraelsko-palestinsku granicu iz razdoblja prije rata 1967. godine. 'Mogu potvrditi, kao što to uvijek činimo, da je razgovarala s premijerom Netanyahuom prije njegova puta. Očito ne ulazimo u suštinu, ali oni jesu razgovarali o predsjednikovu govoru', kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Tones u petak novinarima.

Obama je u svom govoru u četvrtak potvrdio da SAD čvrsto stoji uz Izrael po pitanju sigurnosti, ali je i pozvao dvije strane da sklope mirovni sporazum koji bi rezultirao dvjema državama, Izraelom i Palestinom, koje bi dijelile granicu iz razdoblja prije nego je Izrael 1967. u Bliskoistočnom ratu zauzeo Zapadnu obalu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na susretu u petak s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Ovalnom uredu nije prihvatio prijedlog o budućoj palestinskoj državi s granicama iz 1967., rekavši da bi one ostavile židovsku državu s 'neobranjivim' granicama.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

>> Netanyahu odbacio granice iz 1967.: Povijest nam neće pružiti novu šansu

'Premda je Izrael spreman na velikodušne ustupke radi mira, ne može se vratiti na granice iz 1967., jer su te granice neobranjive', rekao je Netanyahu koji je tako dao pljusku američkom čelniku pred novinarima i kamerama nakon susreta koji je potrajao više od dva sata. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene