Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Europska turneja grčkog premijera

Tsipras: Na dobrom smo putu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tsipras i njegov ministar financija Janis Varufakis krenuli su na europsku turneju kako bi svoje partnere u EU-u upoznali sa svojim idejama kako nastaviti dalje.

Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je u srijedu u Bruxellesu nakon razgovora s čelnicima triju europskih institucija optimizam da će s europskim partnerima postići održiv sporazum o budućnosti svoje zemlje.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni"

"Još nema sporazuma, ali smo na pravom putu prema održivom sporazumu", izjavio je Tsipras nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Tsipras se u srijedu u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudom Junckerom, Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Parlamenta Martinom Schulzom. Jedino nakon sastanka sa Schulzom održana je konferencija za novinare, ali bez mogućnosti postavljanja pitanja.

"Vrlo sam optimističan da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo pronašli zajedničko, održivo i uzajamno prihvatljivo rješenje za našu zajedničku budućnost", rekao je Tsipras.

"Naš je cilj poštovati suverenost naroda u Grčkoj i jasan mandat našeg naroda. Istodobno, mi poštujemo pravila Europske unije. Želimo popraviti taj okvir, a ne uništiti ga i vjerujemo da u tom okviru možemo pronaći zajedničko održivo rješenje. Naravno, još nemamo rješanja, ali smo na dobrom putu da pronađemo održiv sporazum", rekao je Tsipras.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič je na jednoj drugoj konfernciji za novinare, na upit o razgovorima Junckera s Tsiprasom, rekao da "su se dogovorili da će nastaviti razgovore, ali ne preko medija".

Talijanski premijer Tsiprasu poklonio kravatu! Evo što je ovaj rekao

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon susreta s Tsiprasom se oglasio priopćenjem u kojem je upozorio da Grčkoj predstoje teški pregovori.

"Što se tiče europske financijske pomoći Grčkoj, naglasio sam potrebu da se pronađe rješenje prihvatljivo svim zemaljama članicama uključenima u pregovore. Ti će se pregovori voditi unutar euroskupine. Oni će biti teški, tražit će suradnju i dijalog te odlučne napore Grčke", kaže se u Tuskovom priopćenju.

"Složili smo se oko važnosti jedinstva Europske unije u pogledu ključnih izazova s kojima se Europa suočava", dodaje se u Tuskovom priopćenju s očitom aluzijom na potrebu jedinstva EU-a prema Rusiji, u vezi s čim nova grčka vlada daje dvosmislene izjave.

Tsipras i njegov ministar financija Janis Varufakis krenuli su na europsku turneju kako bi svoje partnere u EU-u upoznali sa svojim idejama kako nastaviti dalje nakon što su u predizbornoj kampanji obećali da će prekinuti s mjerama štednje koju su Grčkoj nametnuli vjerovnici u zamjenu za financijsku pomoć radi izbjegavanja bankrota.

Cipras je u utorak bio u Rimu i razgovarao s premijerom Matteo Renzijem, a odmah nakon sastanaka s trojicom čelnika EU-a otputovao je u Pariz na razgovore s predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Njegov ministar financija Varufakis u srijedu je u Frankfurtu radi razgovora s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene