Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rotirajuće predsjedništvo Vijeća Europske unije u nedjelju je preuzeo Cipar, mala otočna zemlja u Sredozemnom moru, koja je nedavno zatražila financijsku pomoć EU-a za svoje banke zbog njihove velike izloženosti Grčkoj.


Cipar nije jedinstven samo po tome što će biti prvo predsjedništvo koje će dobiti pomoć iz europskih kriznih fondova, nego je i jedina zemlja kojoj je na čelu nereformirani komunist i jedina zemlja čija međunarodno priznata vlada ne kontrolira cijeli teritorij.

Vezani članci Elena Tsagrinou Zamalo nije otišla na Eurosong, a sad je među favoritima za pobjedu, iako mnogi tvrde da je pjesma plagijat Slika nije dostupna Ministri financija eurozone raspravljaju o isplati posljednje rate pomoći Grčkoj

Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanja vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijarda eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovice njegova BDP-a.

Demetris Christofias jedini je komunistički šef neke europske države. Šezdesetpetogodišnji Christofias školovao se u Moskvi i ostao vjeran marksizmu i lenjinizmu. Do 2009. bio je generalni sekretar Centralnog komiteta AKEL-a (Napredne partije radnog naroda Cipra). U veljači 2008. izabran je za predsjednika države obećavajući da će ujediniti podijeljene grčku i tursku zajednicu na otoku, ali do sada nije postigao gotovo nikakve rezultate. Predsjednik Cipra ujedno je šef države i šef vlade.

>> Španjolska službeno zatražila pomoć od eurozone, javio se i Cipar

Cipar je i jedina podijeljena zemlja u Europskoj uniji. Na papiru je 2004. godine članicom Europske unije postala cijela zemlja, ali u praksi je to samo grčki, južni dio otoka. Na sjeveru, na jednoj trećini otoka, 1974. godine proglašena je Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje jedino Turska. S druge strane, Turska koja pregovara o pristupanju Europskoj uniji, ne priznaje vladu u Nikoziji.

Ciparske specifičnosti ipak ne bi trebale imati većeg utjecaja na predsjedanje Vijećem Europske unije. U prvom redu zbog toga što od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, 1. prosinca 2009. uloga zemlje predsjedateljice nije vidljiva kao nekoć i ima sve više simboličnu ulogu. Lisabonski ugovor je uveo dva položaja - predsjednika Europskog vijeća i Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, tako da usklađivanje financijskih i gospodarskih politika i vanjska politika nisu više u rukama rotirajućeg predsjedništva.

Šestomjesečno ciparsko predsjedništvo proteći će, kao i ostala predsjedništva proteklih godina, u znaku rješavanja krize u eurozoni, a rotirajuće predsjedništvo ima malo utjecaja na to jer glavnu riječ vode Njemačka i Francuska.

>> Vujčić: Mi smo toliko ovisni o eurozoni da nam ne može biti svejedno

Jedina tema koja će biti u središtu pozornosti, a u rukama je rotirajućeg predsjedništva, jest Višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2014-2020. i to će biti najveći izazov ciparskog predsjedništva. Europski proračun vrlo je važan instrument za poticanje gospodarskog rasta i oko njega se tradicionalno vode žestoke bitke među zemljama članicama.

Tijekom ciparskog predsjedništva, u drugoj polovici godine, počet će se razgovarati o konkretnim brojkama, što je najosjetljivija faza u dogovaranju proračunskog okvira. O tome će se razgovarati na summitu Europske unije u listopadu, a cilj je da se konačni dogovor postigne na summitu u prosincu, što je vrlo ambiciozan cilj te bi se pregovori mogli protegnuti i na prvu polovicu sljedeće godine, kada će predsjedati Irska.

Cipar je među svoje prioritete uvrstio i proširenje i tu je također u specifičnoj situaciji zbog odnosa s Turskom. Ankara je najavila da će sljedećih šest mjeseci zamrznuti odnose s predsjedništvom i da će komunicirati samo s ostalim institucijama EU-a.

>> Euro kriza sve dublja, a Merkel ističe: 'Nema brzih i lakih rješenja'

Ciparski dužnosnici ističu da njihovi problemi u bilateralnim odnosima s Turskom neće imati utjecaja na predsjedništvo. Paradoksalno je da bi upravo za ciparskog predsjedništva Turska mogla nakon dugo vremena otvoriti jedno poglavlje, ali ne zaslugom Cipra, nego zbog promjene stajališta Francuske.

Cipar će radi predsjedništva više nego udvostručiti broj osoblja u svom Stalnom predstavništvu u Bruxellesu s uobičajenih 80 na više od 200 ljudi. Cipar je i u tu specifičnoj situaciji zbog velike udaljenosti od Bruxellesa. Ciprani se ne mogu koristiti pogodnostima poput Danaca, koji su upravo završili s predsjedništvom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.