Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska je službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći potankosti u vezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. srpnja, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine. Pomoć Europe zatražio je i Cipar.


Španjolska vlada je izvijestila u četvrtak da će njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijarda.

‘Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna’, ističe ministarstvo u priopćenju.

Zasad nisu utvrđeni ni iznos zatražene pomoći ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio preko španjolskog javnog fonda za pomoć bankarskom sektoru. Guindos je prošlog tjedna najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, ‘s kamatnom stopom od 3 do 4 posto’.

Vezani članci Slika nije dostupna Podizanje novca s bankomata od sada JOŠ SKUPLJE! Slika nije dostupna Crkva: 'Mlade o osobnim financijama treba educirati u školi'

>> Moody's Španjolskoj snizio rejting na korak do 'smeća'

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi ‘prije 9. srpnja, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na idućoj sjednici euroskupine’.

Španjolska će ovim planom postati četvrta zemlja eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, koja će primati europsku pomoć. No zajam je namijenjen isključivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu nakon prsnuća nekretninskog mjehura 2008. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.