Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cipar: Ništa ne može utjecati na naše protivljenje jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparska ministrica vanjskih poslova Erato Kozakou-Marcoulis danas je u Helsinkiju izjavila kako ništa ne može utjecati na "načelno" protivljenje njezine zemlje jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova.

"Cipar, načelno ne može i neće priznati jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova", rekla je Kozakou-Marcoullis novinarima tijekom posjeta Finskoj. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Ivanov: Kosovo vodi k priznanju Sj. Cipra

"Uistinu nema nikakvih izgleda da izmijenimo naše stajalište", rekla je, istaknuvši kako Cipar, član EU-a od svibnja 2004., nije izoliran unutar saveza 27 zemalja članica.

Dvadesetak zemalja članica EU-a posebno "velike zemlje" spremne su priznati neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, čak i bez pristanka UN-ova Vijeća sigurnosti. 

Rusija, pak podupire srpsko stajalište o priznavanju široke automonije Kosova.

Cipar, otok-država podijeljena na turski i grčki dio 1974., Grčka, Slovačka i Rumunjska skloni su ne složiti se s odobrenjem ovoga poteza, budući strahuju da bi se nakon toga i kod njih mogao razmahati separatizam. 

Kozakou-Marcoullis nedavno je istaknula kako ciparsko protivljenje ovom potencijalnom potezu nema nikakve veze s turskim pitanjem.

"Ovaj potez nema nikakve veze s pitanjem okupiranog dijela Cipra, niti s mogućnošću da bi Turska Republika Sjeverni Cipar mogla proglasiti vlastitu neovisnost, jer je to već učinila 1983. na što je Vijeće sigurnost reagiralo vrlo oštro", podsjetila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene