Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čileanski vulkan pojačao aktivnost, pokrenuta opća evakuacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski vulkan Chaiten u utorak je izbacivao lavu i pepeo više od 20 kilometara u zrak što je navelo vlasti da zapovijede potpunu evakuaciju istoimenog pokrajinskog glavnog grada i drugih obližnjih naselja.

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet prekinula je svoj govor u prijestolnici kako bi objavila da "vulkan eksplodira zbog čega je naređena potpuna evakuacija grada Chaitena".

Pročitajte i ovo Erupcija na Islandu, ilustracija četiri tisuće stanovnika Stanovništvo se ponovo evakuira, strahuje se od nove erupcije na Islandu Erupcija vulkana na Islandu - 6 nadrealne snimke VIDEO/FOTO Pakao na Zemlji: Trenutak u kojem lava suklja uvis

Zbog kiše koja je padala nakon erupcije okolno je područje pokriveno pepelom i blatom, a najteže je pogođen Chaiten, mali provincijski grad u južnom Čileu koji se nalazi samo 10 kilometara od vulkana.

Više od 4000 stanovnika pobjeglo je ranije a malobrojni preostali mještani sada se prebacuju na dva broda čileanske vojne mornarice. Guverner pokrajine je izjavio da se neki stanovnici opiru evakuaciji ali da "svi moraju otići".

Carmen Fernandez, načelnica čileanskog ureda za izvanredna stanja, rekla je da se zapovijed o konačnoj evakuaciji odnosi na 300 osoba među kojima su policajci, vojnici, djelatnici službi za hitne intervencije i izvanredna stanja, nekoliko novinara i određeni broj stanovnika.

Fernandez je rekla da je količina lave koja izlazi iz vulkana "vrlo mala i vrlo gusta tako da se kreće vrlo sporo".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene