Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nestanak struje ostavio je u nedjelju navečer gotovo cijeli Čile i većinu od njegovih 17 milijuna stanovnika u mraku, javljaju agencije.


Potpuni slom elektroenergetskog sustava koji je po službenim izvorima izazvan kvarom transformatora, natjerao je mnoge Čileance iz njihovih domova, trgovačkih centara, kina i kazališta, na ulice. Sat vremena od nestanka struje, svjetla su se ponovno počela paliti u nekim gradovima, uključujući Santiago u kojem živi sedam milijuna stanovnika. Mnoštvo putnika evakuirano je iz metroa u glavnom gradu Santiagu, ali nema izvještaja o ozlijeđenima.

Vezani članci Evakuacija u Miamiju Istražitelji pronašli ozbiljne probleme: Evakuirana susjedna zgrada urušenog nebodera u Miamiju Zgrada HEP-a, ilustracija Saznali smo zašto nije bilo struje u velikom dijelu Novog Zagreba: "Nekoliko puta je došla i sad je opet nemamo, otići će svi uređaji"

Nestanak struje još je jedna nesreća koja je zadesila Čile, nakon što je u razornom potresu 27. veljače poginulo najmanje 497 ljudi i koji je nanio štetu u iznosu od 330 milijardi američkih dolara. Stručnjaci ocjenjuju kako je vjerojatnije da je kvar posljedica slabosti prijenosnog sustava, nego da je na njega utjecao potres. (Hina)