Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'CIA preko Grenlanda prebacivala zatočenike '

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračna luka Narsarsuaq na Grenlandu očito je godinama služila američkoj obavještajnoj službi (CIA) za prebacivanje ilegalnih zatočenika osumnjičenih za terorizam, tvrdi danska radio televizijska postaja DR.

Danska televizija unaprijed je objavila tvrdnje iz televizijske emisije najavljene za srijedu navečer. 

Pročitajte i ovo Nasukani kruzer kod Grenlanda novi pokušaj u petak VIDEO Odsukavanje kruzera na Grenlandu nije uspjelo: Na brodu se počeo širiti COVID Ocean Explorer Danima ne mogu otploviti Nasukao se kruzer, 206 putnika i članova posade zarobljeno na Grenlandu: "Najbliža pomoć je daleko"

Rezultati istraživanja njezinih novinara pokazuju da je CIA upravo preko Grenlanda obavila oko trećinu od ukupno 35 letova za koje Vijeće Europe i Europski parlament tvrde
da su sumnjivi zbog mogućeg prijevoza zatočenika.

Ostali letovi obavljeni su također kroz danski zračni prostor, tvrdi televizija.

Slične tvrdnje pojavile su se još u jesen 2005. Danska je vlada reagirala na njih i pokušala dobiti informacije od Sjedinjenih Država, ali je dobila samo paušalne odgovore i na kraju upozorila na nedostatak dokaza.

Nakon slijetanja na Grenlandu, zrakoplovi su nastavljali put prema Egiptu, Rumunjskoj, Jordanu, Uzbekistanu, Azerbajdžanu i Afganistanu, tvrde danski novinari. Pretpostavlja se da se u svim tim zemljama nalaze tajni logori CIA-e.

Uvidom u planove letenja, novinari su otkrili da su zrakoplovi iz
SAD-a često polijetali s malog uzletišta u okrugu Johnston u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini te iz CIA-inog uporišta Camp Peary.

CIA je za organizaciju letova preko Grenlanda kao paravan koristila poduzeća među kojima je i "Stevens Express Leasing". 

Uz pomoć zrakoplova te tvrtke 2004. otet je njemački državljanih Khaled el-Masri, koji je nakon toga pet mjeseci držan u tajnom zatvoru u Afganistanu prije nego što je oslobođen, tvrdi danska televizija.

Nakon što je njegov slučaj postao poznat, njemačko državno
odvjetništvo tražilo je pritvaranje CIA-inih agenata.

U emisiji se pojavljuje i bivši britanski veleposlanik u Uzbekistanu Craig Murray, koji tvrdi da je britanska tajna služba MI6 znala da su zaposlenici privatne zrakoplovne tvrtke "Premier Executive Transport" u Taškentu zapravo bili agenti CIA-e.

U izvješću se također tvrdi da je zrakoplovom te tvrtke, letjelicom tipa "Gulfstream" s registarskim brojem N379P, obavljeno više letova između Grenlanda i Taškenta.

Murray je svojom knjigom "Murder in Samarkand" (Umorstvo u
Samarkandu), u kojoj je objavio teške optužbe na račun SAD-a i Velike Britanije, izazvao veliku pozornost javnosti. Između ostaloga, u knjizi tvrdi da su te dvije države tolerirale okrutnu praksu mučenja pod autokratskim režimom uzbečkog predsjednika Islama Karimova u zamjenu za njegovu suradnju u "borbi protiv terorizma", te da su čak aktivno prikrivale kršenja ljudskih prava u Uzbekistanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene