Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Dick Cheney kojega smatraju inicijatorom invazije na Irak, nenajavljeno se danas pojavio u Bagdadu gdje će pet godina nakon početka rata ocijeniti uspjeh gomilanja vojnika u toj zemlji. Istovremeno, iračkim glavnim gradom odjekuju eksplozije, javljaju agencije.


Cheney je stigao dan nakon što se s iračkim čelnicima sastao republikanski predsjednički kandidat John McCain koji je u Irak doputovao u senatskome odboru za oružane snage.

Vezani članci Slika nije dostupna Krvavi petak u Iraku: U napadima na džamije ubijeno 19 osoba Slika nije dostupna U napadima u Iraku ubijene 72 osobe

"Posebno je znakovit povratak (u Irak) baš ovaj tjedan, kako bismo obilježili petu godišnjicu početka operacije koja je irački narod oslobodila od tiranije Sadama Huseina", rekao je Cheney nakon sastanka s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Kao i McCainov, i Cheneyev je posjet Iraku samo etapa turneje po regiji. Cheney će u devet dana posjetiti i Saudijsku Arabiju, Jeruzalem, palestinske teritorije, tursku i Oman.

Bagdad su u ponedjeljak potresle eksplozije, objavila je šturo televizija al-Jazeera.

Bilo je i drugoga nasilja. Policija u Uzaimu, 95 kilometara jugoistočno of Kirkuka na sjeveru zemlje, pronašla je trupla trojice pripadnika plemenskih snaga koje se bore protiv al-Qaede, objavila je novinska agencija Glas Iraka.