Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez: Maova misao važnija od čovjeka na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji je doputovao u četverodnevni službeni posjet Kini, izrazio je divljenje kineskom socijalizmu tvrdeći da je revolucija Mao Zedonga važnija od prvih koraka čovjeka na Mjesecu.

Ovo je četvrti Chavezov posjet Kini od 1999. kada je preuzeo predsjedničku dužnost u Venezueli. Njegova je zemlja peti svjetski izvoznik nafte, a tijekom posjeta trebao bi s Pekingom potpisati sporazume o energetici s ciljem da olabavi veze sa Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radioterapije Chavez ponovo otišao na liječenje na Kubu Slika nije dostupna U ponedjeljak ili utorak Chavez na Kubi radi nove operacije

"Manipulirali su nas, predstavili nam dolazak čovjeka na Mjesec kao veliki događaj 20. stoljeća, ali ne, ima važnijih stvari koje su se dogodile", rekao je Chavez novinarima po dolasku u Peking te rekao "da je kineska revolucija jedna od najvećih stvari koje su se dogodile u 20. stoljeću".


Zadivljen što je "ta golema zemlja s više od 20 posto svjetskog stanovništva u manje od pola stoljeća praktički izišla iz feudalizma", Chavez je zaključio da je Kina "uzor Zapadu".


"Ona je primjer onim zapadnim čelnicima i vladama koje su nastojali uvjeriti da je jedina alternativa kapitalizam, jedini put neoliberalizam", rekao je.

Chavez se nada da će njegova zemlja od Kine dobiti potporu za jedno do 10 rotirajućih mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Kina pokazuje svijetu da se ne mora biti carstvo da se bude velik", rekao je Chavez u kritici upućenoj Sjedinjenim Državama koje on uobičajeno naziva "carstvom".

Od dolaska na vlast, kontroverzni predsjednik Venezuele kojega uskoro očekuju predsjednički izbori, radi na jačanju veza sa zemljama kao što su Kina, Rusija ili Iran, s kojima tradicionalno Caracas nije imao bliske veze, u nastojanju da se udalji od SAD-a ili Kolumbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene