Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez: 'Kolumbija i SAD pripremale napade na Venezuelu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez izjavio je jučer da su kolumbijska vlada i SAD planirale napasti njegovu zemlju.

Chavez je kolumbijsku vladu optužio da je planirala zavjeru i vojne provokacije protiv Venezuele te da je "pijun sjevernoameričkog carstva".

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

"Kolumbija je sa SAD-om pripremala vojnu agresiju", kazao je na konferenciji za novinare, istoga dana kada je Kolumbiju posjetila američka državna tajnica Condoleezza Rice. Nju je, pak, optužio da je s još dvojicom američkih dužnosnika, koji su nedavno posjetili Bogotu, "došla napasti Venezuelu".

Za svoje optužbe nije ponudio nikakve dokaze, no upozorio je
Kolumbiju da ne pokušava s vojnim provokacijama te najavio da će njegova zemlja obustaviti izvoz nafte u slučaju napada.

"Napišite da će u slučaju takvog scenarija cijena nafte doseći 300 dolara jer neće biti dovoljno nafte za sve", kazao je.

Chavez redovito optužuje SAD da planiraju njegovog svrgavanje ili ubojstvo, a trenutačno je u diplomatskom sporu i s kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom, što je dovelo do najlošijih odnosa tih dviju zemalja u posljednjih nekoliko godina.

"Pod ovakvim okolnostima za nas je vrlo teško normalizirati te odnose i, nažalost, sve ukazuje da će se stanje nastaviti pogoršavati", izjavio je Chavez koji od ranije smatra da američke trupe koje u Kolumbiji sudjeluju u borbi protiv narko kartela predstavljaju vojnu prijetnju njegovoj zemlji.

Kolumbijske vlasti za sada nisu komentirale Chavezove optužbe.

Američka državna tajnica u posjetu je proameričkom kolumbijskom predsjedniku kako bi promovirala sporazum o slobodnoj trgovini između tih dviju zemalja.

Chavez, koji je blizak saveznik kubanskog predsjednika Fidel Castra, takve trgovinske sporazume ocjenjuje kao pokušaj SAD-a da kontroliraju manje zemlje.

Venezuela je povukla svog veleposlanika iz Kolumbije nakon što je Uribe "izgurao" Chaveza iz pregovora s kolumbijskim ljevičarskim pobunjenicima o puštanju taoca.

Chavez je naknadno pomogao i posredovao u nedavnom puštanju dviju taokinja koje su otele Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), skupina koju je Europska unija svrstala na popis terorističkih organizacija.

Predsjednik Venezuele jučer je izjavio da ga sukob s Uribeom čini pesimističnim u vezi s posredovanjem oko oslobađanja ostalih taoca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene