Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 93% konzumira alkohol

Češki tinejdžeri drže europski rekord u opijanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki tinejdžeri drže neslavan europski rekord kada je riječ o maloljetnicima koji se najčešće opijaju, koristeći rupe u pravosudnom sustavu kao i pretjeranu tolerantnost svojih roditelja.

Kada je u lipnju policija probudila jednog češkog 12-godišnjaka dok je spavao na klupi u parku, dječak je bio toliko pijan da nije uspio ustati bez pomoći, ni hodati, a ni govoriti. Prema policijskim izvorima, on je jedan od sedmero tinejdžera koje je mjesna policija pronašla u alkoholiziranom stanju posljednjeg dana škole u lipnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog pandemije Zapeli planovi za dolazak na Jadran: Češki predsjednik želi zatvorene granice godinu dana Slika nije dostupna vjerni gosti Plenković s Babišem o Česima na našem moru: ''Smisliti modele za dolazak turista''

>> Što biste učinili da vidite kako netko pod utjecajem alkohola sjeda za upravljač vozila ili plovila?

'Prošle smo godine imali veći broj ovakvih slučajeva, no ove je godine situacija još teža, jer su djeca alkoholiziranija.', rekao je glasnogovornik praške policije. Tendenciju je potvrdilo i istraživanje što ga je u svibnju provela institucija ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), prema kojoj mladi Česi u dobi od 15 - 16 godina konzumiraju najveću količinu alkohola u odnosu na svoje europske kolege. Njih 93 posto priznalo je da konzumira alkohol posljednjih godinu dana, a riječ je i o djevojkama i o mladićima, a 79 posto ih je odgovorilo kako intenzivno konzumira alkohol tijekom posljednjih mjesec dana.

'Mislim da je riječ o velikom i jako zapostavljenom problemu.', rekao je za France Press vladin koordinator za borbu protiv droge Jindrich Voboril. Češke djevojke i mladići konzumiraju alkohol u kafićima, parkovima i disko-klubovima, s roditeljima kod kuće, tijekom boravka u ljetnim kampovima, pa čak i u školi, pokazalo je istraživanje. Stručnjaci smatraju da je mogućnost vrlo jednostavne dostupnosti alkohola mladim ljudima u Češkoj nedopustiva. Čak 90 posto Čeha tvrdi da je u toj zemlji 'vrlo jednostavno doći do alkohola', prema podacima ESPAD-a.

'Nitko nas ne pita za životnu dob kada kupujemo ili naručujemo alkoholno piće, a ako se to ponekad i dogodi, jednostavno otiđemo po piće u drugu trgovinu ili kafić.', ispričao je 18-godišnji Matej, koji priznaje da je alkohol prvi put probao kod kuće u dobi od deset godina. (HINA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene