Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljena tvrđava

Tri godine bio zatvoren pa zasjao: Kamere Dnevnika Nove TV prve snimile kako izgleda obnovljeni Medvedgrad

Aktualno Galerija Medvedgrad - 1 Medvedgrad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Medvedgrad - 2 Medvedgrad - 2 Foto: DNEVNIK.hr Medvedgrad - 3 Medvedgrad - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Medvedgrad - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon što je pune tri godine bio zatvoren za javnost, Medvedgrad napokon otvara svoja vrata. Ekipa Dnevnika Nove TV prva je televizijska ekipa koja je ušla u obnovljenu tvrđavu nad Zagrebom.

Južna kula Medvedgrada nekoliko je metara viša nego prije. S njezina vrha može se vidjeti cijeli Zagreb, ali gradska vreva ostaje daleko, iza guste šume, ali i one začarane.

"Tu je fokus na interpretaciji prirodne baštine Medvednice. Cijeli postav je zamišljen kao nadopuna posjeti prirode", rekla je Ozana Ursić, dizajnerica izložbe ''Začarana šuma''.

Ovo je samo jedan od novih poučnih sadržaja. Projektom vrijednim gotovo 40 milijuna kuna, renoviran je cijeli Medvedgrad. Tvrđava gleda na Zagreb već više od sedam stoljeća, no posljednji stanovnici napustili su ju nakon potresa i požara krajem 16. stoljeća. Sada se ljudi ponovno vraćaju u Medvedgrad, a s njegovom bogatom poviješću mogu se upoznati kroz multimedijalnu izložbu ovdje u Zapadnom palasu.

Stari kulinarski recepti skrivaju se u smočnici na istočnoj strani tvrđave, baš kao i tajanstvene priče koje su stoljećima pratile Medvedgrad. Posjetitelje Medvednice očekuje i niz novih aktivnosti.

"Nabavili smo električne bicikle pa ćemo organizirati nove ture u obilasku parka prirode. Samim time imamo nove edukacije za djecu i mlade, imamo nove radionice s edukativnim igračkama", rekla je Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica.

Pročitajte i ovo Ekskluzivno za Provjereno progovorila majka koja je odbila kemoterapiju za svoju kćer (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Podignuta optužnica Tko je majka koja je novac za liječenje djeteta trošila na sebe: "To je ono najstrašnije. Malena joj je bila izvor prihoda"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S grupom migranata kod La Manchea Sad je na sigurnom: Novorođenče spašeno nakon devet sati na moru

Nova je ovo atrakcija i na turističkoj mapi Zagreba. I turisti i domaći sada imaju razlog više da se popnu na Medvednicu.

"Svrha svakog projekta je da se vidi njegova vidljivost i da se vidi povećanje posjećivanja, a ulaznice će se svakako naplaćivati jer sve ovo mora imati svoju održivost", rekla je Popijač.

Cijene će uskoro biti objavljene na stranicama Parka prirode. Sve kreće 22. listopada, kada će renovirana tvrđava biti svečano otvorena uz izvedbe ansambla Lado, Klape sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice te Ane Rucner.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene