Češki radnici (Foto: Arhiva/AFP)
Češki radnici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Češki radnici polako, ali sigurno dobivaju rat protiv malih plaća. Naime, s obzirom na to da Češka ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u EU-u, njezine tvrtke bore se protiv pomanjkanja radne snage – povećanjem plaća i davanjem bonusa.


Trend je to koji će se, prema riječima šefa čeških sindikata Josefa Stredula, nastaviti i u nekoliko idućih godina jer je cijena radne snage u Češkoj i dalje mnogo manja nego u zapadnim zemljama EU-a, piše Bloomberg.

Vezani članci Prosvjedi protiv zabrane pobačaja u Poljskoj ne prestaju ni zbog epidemije U Češkoj i Poljskoj rekordni brojevi novozaraženih, u Njemačkoj dnevni broj slučajeva sve bliži 20.000 Provjedi protiv uvođenja protuepidemijskih mjera u Pragu Epidemija toliko eskalirala da se građanima ispričao i sam premijer: "Žao mi je što će mjere toliko utjecati na vaše živote. Ovo nisam mogao zamisliti"

"Srednjoročno gledano, pogotovo u iduće tri ili četiri godine, možemo realno očekivati rast plaća između tri i pet posto godišnje", istaknuo je Stredula.

Češka je u zadnjem kvartalu 2017. godine zabilježila prosječan rast plaća od osam posto i tad je prosječna plaća iznosila 1430 dolara (31.646 čeških kruna).

Taj je porast utjecao i utjecat će na sve, od poboljšanja životnog standarda, po kojem su Česi prešli starosjedioce EU-a Grčku i Portugal, a dišu za vrat i Španjolskoj, pa do monetarne politike.

Što se problema manjka radne snage tiče, manjak vozača javnog prijevoza u Pragu doveo je do smanjenja usluga javnog prijevoza u prva dva tjedna u siječnju, dok su novi vozači u Brnu, drugom po veličini češkom gradu, dobili bonuse u iznosu od tri plaće za potpisivanje ugovora o radu u ožujku.

Škoda, najveći češki proizvođač i izvoznik, otišla je najdalje i u travnju je pristala na povećanje plaća radnicima za nevjerojatnih 20 posto, uključujući bonuse i prekovremene sate.